Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.09.2012 09:41:19

EK rozhodne, které elektrárny bude muset ČEZ prodat

Evropská komise by měla údajně během pár týdnů rozhodnout, které elektrárny bude muset ČEZ prodat, aby omezil svou dominantní pozici. Komise řekla, že navržené závazky ČEZu jsou v současnosti testované trhem a že výsledky jsou analyzovány. Podle HN by ČEZ pravděpodobně musel prodat více než navržených 800 MW kapacity výrobních aktiv. Obchodní ředitel ČEZu naznačil, že by to mohlo společnost přimět obrátit se v této záležitosti na soud (FleetSheet/HN).

ČEZ nedávno začal tendr na prodej kapacity 800 MW s tím, že jednou z nabízených elektráren byly Počerady. Jedním z důvodů je snaha ukončit vyšetřování ze strany Evropské komise a druhým spor ohledně dodávek hnědého uhlí se společností Czech Coal. Ta údajně nabídla za elektrárnu Počerady 14 až 16 mld. a téměř 10 mld. za elektrárnu Chvaletice. Takové ceny by znamenaly výrazný jednorázový výnos z prodeje, který by více než vyvážil ztracenou EBITDA v 1. roce po transakci.

Petr Bártek


ČEZ nyní čeká, zda bude EK stačil prodej některé z menších resp. méně důležitých (využívaných) elektráren jako Tisová s Mělníkem nebo Dětmarovice. Podle nejmenovaných zdrojů by měla EK svůj verdikt vydat již v nejbližších dnech a prý to nebude rozhodnutí, které se bude ČEZu líbit. To bychom chápali tak, že EK nebude postačovat prodej výše zmíněných zdrojů vzhledem k jejich nízkému reálnému podílu na trhu a krátké zbývající životnosti. V takovém případě by byl zřejmě ČEZ nucen prodat Počerady a/nebo Chvaletice, o jejichž prodeji sice již delší dobu uvažuje, nicméně vynucený prodej by mohl mít negativní důsledky na prodejní cenu a další podmínky. V této souvislosti připomínáme, že Czech coal údajně podal nabídku na obě elektrárny v celkové hodnotě 24 mld. CZK, což považujeme za cenu blízkou férové hodnotě pro strategického kupujícího. Prodej Počerad do rukou Czech coal je však pro ČEZ nepreferovanou variantou vzhledem k obavám o to, že by mu vyrostla první vertikálně integrovaná konkurence a navíc by to poškodilo současné poměrně dobré vztahy s EPH. Pokud by EK postačoval prodej kterýchkoliv z ČEZem navrhovaných zdrojů (min. 800  MW), vnímali bychom to jako pozitivní verdikt pro akcie ČEZ, naopak pokud povede rozhodnutí EK k vynucenému prodeji Počerad, bylo by to mírně negativní.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688