TNBiz (TN.cz)
Investice  |  19.09.2012 18:25:06

Poslanci souhlasí s novelou zákona o spotřebních daních, zdraží cigarety i tabák

PRAHA (MEDIAFAX) - Spotřební daň na cigarety zřejmě vzroste v následujících dvou letech o 15 haléřů na kus, zvýší se také zdanění doutníků a výrazně stoupne i daň z tabáku ke kouření. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, která ve středu prošla v Poslanecké sněmovně do třetího čtení.

"Je to víceméně technická novela, která z části implementuje směrnice Evropské unie v oblasti spotřební daně," uvedl k normě již dříve její zpravodaj Radim Fiala (ODS).

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je tato novela nezbytná a Česká republika má povinnost ji přijmout.

"V roce 2013 by měla cena krabičky cigaret stoupnout zhruba o dvě koruny a v roce 2014 o další dvě koruny," vypočetl již po projednání normy na vládě premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že státnímu rozpočtu má změna přinést 1,7 miliardy korun.

Minimální odvod z jedné cigarety na spotřební dani je letos 2,10 koruny, příští rok to bude 2,16 koruny a v roce 2014 dokonce dvě koruny a 25 haléřů. U doutníků a cigarillos stoupne daňové zatížení během dvou let o pět haléřů na kus. Tabák ke kouření na spotřební dani zdraží z letošních 1400 korun na kilogram na 1620 korun v příštím roce a až na 1800 korun v roce 2014.

"Změna sazeb spotřební daně z cigaret je navržena tak, aby k 1. lednu 2014 bylo dosaženo minimálních sazeb spotřební daně stanovených (evropskou) směrnicí," vysvětluje ministerstvo financí jako předkladatel normy.

Novela obsahuje také změny vyplývající ze zkušeností správce daně. Úprava dále navrhuje umožnit v určitých případech použití zajištění daně na úhradu nedoplatku na všech daních. "V novele je také jednoznačně vymezen vztah zajištění daně mezi zákonem o spotřebních daních a zajišťovacími instrumenty daňového řádu," uvedlo ministerstvo.

Pravomoci správce daně mají být nově upraveny tak, aby odpovídaly daňovému řádu a zabránilo se tak duplicitám nebo případnému zúžení pravomocí správce daně.
U minerálních olejů norma zavádí vracení daně, pokud budou tyto oleje použité pro mineralogické nebo metalurgické procesy. Zpřesněné má být také vracení daně u takzvaných ostatních benzinů.

V oblasti tabákových výrobků má zákon umožnit, aby mohl odběratel požádat pověřený celní úřad o snížení úhrady hodnoty tabákových nálepek při jejich odběru nebo o snížení zajištění hodnoty tabákových nálepek při jejich odběru. Norma stanovuje podmínky a způsob, jakým může odběratel o takové snížení žádat, a také je stanovená výše snížení úhrady nebo zajištění.

Novela upravuje koncepci právní úpravy správních deliktů s cílem jejího zpřehlednění. Úprava rozděluje správní delikty na přestupky fyzických osob a správní delikty právnických nebo podnikajících fyzických osob.

Materiál upravuje také zákon o Celní správě České republiky, a to v souvislosti s úpravou pravomoci kontrolovat poštovní zásilky a s některými dalšími dílčími úpravami technického charakteru.

Novela má začít účinkovat, až na vybraná ustanovení, od 1. ledna 2013.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688