Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  19.09.2012 15:02:04

Deadline: 30. 11. 2012, aneb Poslední šance získat penzijko postaru

Času pro uzavření „starého“ a pro některé i výhodnějšího penzijního připojištění již mnoho nezbývá. Se startem nového důchodového systému v lednu příštího roku se toho i u penzijního připojištění hodně změní. Průběh letoška ukazuje, že existuje veliké množství Čechů, kteří volí raději dosavadní jistotu se státním příspěvkem. To ale bude možné jen do konce letošního listopadu. Je to signál nejen pro potenciální klienty, ale i pro finanční poradce. Silnější o skutečnost, že značné procento těch „pravých Čechů“ vše nejraději nechává na poslední chvíli.

Také u nás počítáme s tím, že zájem lidí uzavřít připojištění bude vrcholit v listopadu. Předpokládáme, že počet smluv na celém trhu penzijních fondů by za letošek mohl překonat hranici 600 tisíc. Dosavadní čísla tomu napovídají. Nejvíce si dosud smlouvy uzavírali mladí lidé a je to právě kategorie nejmladších klientů, kde zatím zaznamenáváme největší meziroční nárůst.

Čísla mohou být ještě optimističtější. Je třeba využít všech možností, jak oslovit dosud nerozhodnuté. Připojištění „postaru“ má totiž co nabídnout. Důležité je lidem vysvětlit, že uzavřou-li do konce listopadu smlouvu o penzijním připojištění, nic se pro ně v souvislosti s reformou nezmění. Naopak, lze jen získat.

Lidé často nevědí, že objem naspořených prostředků se jim v důsledku transformace nijak nezmění. Nemění se ani nároky na výplatu dávek z jejich smlouvy, což znamená, že zůstane zachován nárok na všechny penze, jednorázové vyrovnání nebo odbytné. Nemění se ani příslušné termíny a samozřejmě zůstává zachován nárok na státní příspěvek i možnost daňového zvýhodnění. Nemění se způsob placení příspěvků klienta i zaměstnavatele. Co je podstatné, zůstává i povinnost nezáporného zhodnocení, což je pro klienta jistota, že minimálně to, co do penzijního připojištění vloží, na konci spoření také získá. 

Ti, kteří si nejsou jisti, zda na penzi spořit postaru nebo raději v novém, by měli vědět, že současné penzijní připojištění znamená možnost volby. Přejít z původního penzijního připojištění do dobrovolného penzijního spoření půjde vždy, opačným směrem už to ale nepůjde. Kdo ví, že si na penzi spořit chce, ale zatím se nemůže rozhodnout jak, měl by do konce listopadu penzijní připojištění určitě mít, dá mu to volnou ruku v dalším rozhodování.

Pro pořádek jen připomeňme, že kdo si penzijní spoření uzavře v roce 2013, nebude mít možnost si po 15 letech vybrat půlku naspořených peněz a nebude mít zaručeno, že roční zhodnocení penzijního připojištění nebude záporné. Důležité také je, že na smlouvách s termínem uzavření po 1. 1. 2013 bude řádný výběr vkladů možný až ve věku odchodu do státního starobního důchodu, tedy třeba až v 70 letech. Na „starých“ smlouvách je přitom věk pro nárok na výběr zafixován na dosažení 60 letech klienta. To jsou docela zásadní rozdíly, nemyslíte?

Volba, zdá se, je jasná. Na klientech je, jakou verzi zvolí, na finančních poradcích pak to, jak dobře jim poradí.

Libor Pergl, ředitel pro obchod a marketing PFČP

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688