TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  12.09.2012 11:40:11

MPO: Firmy letos z Operačního programu Podnikání a inovace vyčerpaly 10 miliard korun

PRAHA (MEDIAFAX) - Z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) vyčerpaly společnosti během letošního roku už 10 miliard korun. Ve středu o tom informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) s tím, že celkově prozatím podpořilo české podnikatele částkou 36 miliard korun.

Na svých účtech mají podle vyjádření MPO české společnosti už přes třetinu z celého operačního programu, který dohromady nabízí více než 90 miliard korun. Další prostředky už jsou zároveň přislíbené konkrétním podnikatelům a čekají jen na dokončení projektů konkrétních firem.

"V rámci dotačních programů má podporu přislíbenou více než 7650 projektů. Celkem jim byla schválena podpora v hodnotě bezmála 66 miliard korun," zdůraznil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a dodal: "V letošním roce bylo z Operačního programu Podnikání a inovace na konta žadatelů vyplaceno deset miliard korun, průměrné měsíční čerpání tak převyšuje jednu miliardu."

Letos se podle MPO daří znatelně zvyšovat objemy prostředků proplácených příjemcům dotací. "Zatímco v loňském roce čeští podnikatelé získali zhruba 10,7 miliardy korun, cílem pro rok 2012 je financovat kvalitní projekty ve výši 15 miliard korun," uvedl náměstek pro oblast fondů EU, výzkumu a vývoje MPO Martin Frélich s tím, že dosavadní průběh čerpání naznačuje, že stanovený cíl bude naplněný a čeští podnikatelé vyčerpají všechny finanční prostředky operačního programu včas.

Zájem podnikatelů o dotace z Operačního programu Podnikání a inovace podle informací MPO stále roste. Formou plné žádosti o podporu z tohoto programu zatím požádalo 13,5 tisíce podnikatelských projektů v hodnotě bezmála 137 miliard korun, čímž se OPPI řadí mezi nejúspěšnější programy.

Operační program Podnikání a inovace v období 2007 až 2013 rozdělí mezi podniky 3,67 miliardy eur (90,1 miliardy korun). Většina jeho programů se zaměřuje na podporu zejména malých a středních podnikatelů.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688