TNBiz (TN.cz)
Investice  |  11.09.2012 18:35:06

Přepracujte státní energetickou koncepci, vyzývá Komora obnovitelných zdrojů

PRAHA (MEDIAFAX) - Komora obnovitelných zdrojů energie (OZE) vyzývá vládu k přepracování Státní energetické koncepce (SEK), protože její podoba postavená na využití především jaderné energie a fosilních paliv je absurdní a připomíná budovatelské plány z minulosti. V úterý to řekl předseda Komory OZE Martin Bursík.

"Energetické plány ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vedou Českou republiku k socialistickým zítřkům. Představa o nekonečném růstu spotřeby, kterou bude krýt spalování fosilních paliv a štěpení jádra, je absurdní. Vyzýváme vládu k přepracování koncepce a nabízíme spolupráci," uvedl Bursík.

Koncepci by měla ve středu projednat vláda Petra Nečase (ODS) a zastánci obnovitelných zdrojů i ekologičtí aktivisti plánují před jednáním u budovy Úřadu vlády protesty.

Členům komory se nelíbí, že vláda nepracuje s variantními scénáři SEK. To je podle Bursíka značně nestandardní, protože v minulosti se vlády alespoň snažily vypadat, že vybírají z více scénářů. K jediné variantě má přitom řadu námitek.

Komora OZE zpochybňuje především rozhodnutí o výstavbě dalších jaderných reaktorů, protože nedává za současných tržních cen elektřiny ekonomický smysl. V současné době totiž není podle nich elektřina z jádra tržně konkurenceschopná. Kritizují také absenci analýzy, která by porovnala náklady výstavby nových jaderných reaktorů a investic do energetických úspor a obnovitelných zdrojů.

Podle výkonné ředitelky České průmyslové fotovoltaické asociace CZEPHO Zuzany Musilové však nemá současná vláda ani velký zájem se fakty kolem obnovitelných zdrojů zabývat a nedává jím do budoucna dostatečný význam. Zatímco vyspělé ekonomiky počítají v roce 2040 s podílem přibližně 60 procent energie z obnovitelných zdrojů, české ministerstvo navrhuje strop na úrovni 15 procent. Zástupci obnovitelných zdrojů si stěžovali, že nedostali možnost účastnit se příprav SEK.

Zcela neslýchaný je podle Bursíka také fakt, že SEK obsahuje návrh na zastavení rozvoje obnovitelných zdrojů energie. "Jsme jedinou zemí, kde ministerstvo zastavuje podporu obnovitelných zdrojů energie. Je to i proti evropské směrnici," uvedl Bursík s tím, že tak hrozí i šetření ze strany Evropské komise. Skutečnou motivací snahy o zastavené rozvoje OZE je podle něj konkurenční boj, jelikož ČEZ nemá zájem pouštět na trh další výrobce.

Zastavení by navíc mělo přijít tři měsíce poté, kdy nabyl účinnosti nový zákon o podporovaných zdrojích. SEK také nebere podle členů komory v úvahu rozvoj technologií obnovitelných zdrojů, který povede k jejich zlevňování. Ti přepokládají, že budou během čtyř až deseti let obnovitelné zdroje plně konkurenceschopné, avšak v té době bude už dávno rozhodnuto o dalších uhelných a jaderných elektrárnách.

Kritiku si vysloužil i plán ústupu od uhlí, jak jej představil ministr průmysl Martin Kuba (ODS), který podle komory přichází pozdě a je nedůsledný. Nelíbí se jim, že ministerstvo průmyslu a obchodu povolilo program obnovy uhelných elektráren ČEZ a považuje centrální zásobováním teplem na bázi uhlí dokonce za "konkurenční výhodu".

Komora obnovitelných zdrojů energie sdružuje profesní asociace zastupující výrobu elektřiny z malých vodních, větrných a solárních elektráren i elektráren geotermálních či na biomasu. Zatupuje tak přibližně 15 tisíc lidí zaměstnaných v tomto odvětví energetiky.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688