Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  10.09.2012 15:25:03

Investiční příležitosti v Brazílii: Mistrovství světa a olympiáda

Brazílie bude pořádát Mistrovství světa ve fotbale v roce 2014 a olympijské hry v roce 2016. Krátkodobé zisky podle mě budou spíše omezené, ale dlouhodobé vyhlídky už zní zajímavě. Země totiž výrazně posílí svou infrastrukturu a bude se zřejmě vyvíjet pozitivním směrem.

Které brazilské odvětví budou z pořádání těchto dvou velkých sportovních událostí těžit nejvíce? Jde především o turismus, maloobchod, stavebnictví, telekomunikace a dopravu. Pojďme se podívat na pár konkrétních společností.

Brazilské akcie


V rámci výše zmíněných společností najdeme několik místních akcií, které by mohly ke svému prospěchu využít role Brazílie jako hostitelské země.

S tím, jak se zvedá brazilský cestovní ruch, souvisí i zvýšená poptávka po produktech a službách ze sektoru spotřebitelských služeb a zboží krátkodobé spotřeby. Konkrétně pivovar AmBev a provozovatele hyper- a supermarketů CBD (Companhia Brasileira de Distibuicao Grupo Pao de Acucar). Předpokládá se, že brazilský turismus se v rozmezí let 2014 a 2016  více než zdvojnásobí. Proto je pravděpodobné, že naroste také lokální poptávka po produktech těchto dvou firem. Podle analytiků dosáhne během tří let růst zisku na akcii (EPS) 12,5 procenta u AmBevu a 26,6 procenta u CBD.

Silný růst čeká v Brazílii v příštích letech také energetiku, a to díky zvýšené poptávce po elektřině. Země plánuje, že do konce roku 2014 zvýší výrobu elektřiny z celkových 70 tisíc na 90 tisíc megawatt. Z tohoto vývoje by mohly těžit také firmy CEMIG a Tractebel, výrobci a distributoři elektrické energie.

Aby mohla země úspěšně pořádat události jako jsou olympiáda a fotbalové mistrovství, musí mít také spolehlivé telekomunikační systémy. Brazilská vláda vloni oznámila, že na modernizaci telekomunikační infrastruktury vynaloží 7,2 miliardy dolarů. Rozmach cestovního ruchu by tak mohl potěšit i hlavní hráče z tohoto průmyslu.

Největšími telefonními operátory v Brazílii jsou Telefonica a Oi. Akcie Telefonica Brasil nejsou likvidní, protože jejich většinu vlastní španělská Telefonica. Právě proto byste se měli při obchodování zaměřit na mateřskou firmu. Telefonica má totiž Latinskou Ameriku silně pokrytou a Brazílie je jedním z jejích klíčových trhů.

Mezinárodní akcie s brazilským přesahem


Pokud si na investování přímo do brazilských akcií netroufáte, existuje i pár mezinárodních firem, které mají silnou provázanost s brazilskou ekonomikou a při pozitivním vývoji hospodářství by mohly růst. A protože jen část z jejich příjmů pochází z Brazílie, jedná se o širší diverzifikaci investice než při samotném obchodování lokálních akcií.


 
Příkladem může být  kanadská firma Kinross Gold Corp, která patří do trojky největších producentů zlata v Brazílii. Tuto firmu jsem zmínil proto, že Brazílie hodlá před olympiádou investovat do silnic, železnice a přístavů, což by mohlo pomoci k efektivnějšímu exportu Kinrossu. A to platí i pro jiné společnosti, které aktivně vyváží své produkty z Brazílie do dalších částí světa.

I když tyto firmy a jejich akcie může podpořit vylepšená infrastruktura a rozmach turismu, je před každým investičním rozhodnutím třeba zvážit další ukazatele specifické pro každou firmu.

Další možností je investovat do brazilského akciového indexu


Pokud vás nebaví vybírání jednotlivých akcií, nabízí se možnost investovat do indexu Bovespa.
Z našich dřívějších analýz vyplynulo, že indexy spojené se zeměmi hostícími letní olympijské hry překonávají celosvětové indexy. Konkrétně rok poté, co se hry konaly. Indexům ASX, ATHEX a Hang Seng se v období po letech 2000, 2004 a 2008 dařilo lépe než globálním trhům.

Navíc pro rozvíjející se trh jako je Brazílie je růstový potenciál ekonomiky dobrou zprávou. Místnímu trhu pomůže i větší podíl reklamy, protože Brazílie dělá všechno proto, aby nalákala zahraniční investory.

Brazílie a společnosti provázané s její ekonomikou můžou těžit z humbuku kolem mistrovství světa ve fotbale v roce 2014 a o dva roky později z letních olympijských her. Rozvoj cestovního ruchu a zlepšení celosvětového povědomí o Brazílii zemi v budoucnu určitě přinese řadu výhod.


Sverrir Sverrisson, akciový analytik Saxo Bank


 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688