Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  06.09.2012 08:54:14

Ranní komentář 6.9. - změna DPH v ČR, Draghi/ECB

Klíčové události

·        ČR: Středeční ranní statistika maloobchodních tržeb obchodování s korunou nijak neovlivnila. Tržby v maloobchodě v červenci sice meziročně mírně vzrostly (0,3 %), avšak jen díky vyššímu počtu pracovních dnů. Po očištění o pracovní dny tržby naopak poklesly o 1,5 %. Celková situace v maloobchodě se nijak nelepší. Prodejcům se až na výjimky tržby snižují, v lepším případě stagnují. Jednou z výjimek je prodej zboží přes internet a pomocí zásilkové služby.

·        ČR: Pozornost poutala rovněž situace kolem plánovaného zvýšení DPH. Po slovní intervenci prezidenta V. Klause proti zvyšování daní koalice momentálně nedá dohromady 101 hlasů potřebných pro schválení tohoto zákona. Vzhledem k tomu, že premiér Nečas chce hlasování o zvýšení DPH spojit s hlasováním o důvěře, lze předpokládat, že potřebných 101 hlasů se nakonec najde. O zvýšení DPH však budou muset poslanci hlasovat ještě jednou, protože je velmi pravděpodobné, že prezident Klaus využije práva veta a daný zákon vrátí zpět Poslanecké sněmovně. Z dlouhodobého pohledu by nepřijetí zákonu o zvýšení DPH mohlo ohrozit závazek České republiky snižovat plánovaným tempem schodek státního rozpočtu.

Vývoj na devizovém trhu

·        Na včerejší obchodování měly významný dopad spekulace, že prezident Evropské centrální banky (ECB) M. Draghi na čtvrteční tiskové konferenci oznámí, že ECB zahájí neomezený nákup dluhopisů. Společná evropská měna po zveřejnění této zprávy skokově posílila vůči dolaru a podpořila tak i riziková aktiva včetně středoevropských měn.

·        Koruně se podařilo vůči euru posílit a v závěru dne obchodování probíhalo pod hladinou 24,80 CZK/EUR. Výraznější zisky si česká měna připsala na měnovém páru s dolarem, kde několik kotací proběhlo v závěru dne u hladiny 19,60 CZK/USD (čerstvá maxima).

·        Zisky si nakonec připsal polský zlotý, který zamířil po dopoledním výletu nad hladinu 4,20 PLN/EUR k úrovni 4,18 PLN/EUR.

·        Dařilo se i společné evropské měně, která se vrátila zpět nad hladinu 1,26 USD/EUR a kolem této úrovně obchodování probíhalo i v závěru dne. Dnešní zasedání ECB, s následnou tiskovou konferencí, bude mít klíčový dopad jak na hlavní měnový pár, tak i na vývoj středoevropských měn. Pokud ECB opravdu přistoupí k neomezenému nákupu dluhopisů lze očekávat okamžitou pozitivní reakci - nová maxima eura vůči dolaru a dost možná i koruny vůči euru. Naopak v případě, že tržní očekávaní nebudou naplněna, budeme svědky skokového oslabení eura s možným negativním dopadem na středoevropský region.

Dnešní očekávaná data a události

·        ČR: Čerstvá dataprůmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za červenec.

·        Eurozóna: Zasedání ECB a následná tisková konference (začátek v 14:30). Očekává se snížení hlavní úrokové sazby o 0,25 % a oznámení neomezeného nákupu dluhopisů ze strany ECB.

Miroslav Novák
Analytik
AKCENTA a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688