Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.08.2012 13:17:34

Raiffeisenbank do června zvýšila zisk o 25% na 1,5 mld.Kč

·                     Čistý zisk vzrostl o 25,5%  na 1,516 miliardy
·         Nárůst vlastního jmění o 16,4 %
·         Vklady klientů +5,3 % na 142,7 miliardy
·         Úvěry klientům -4,3 % na 151,6 miliardy
·         Pokles ztrát ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek o 39 % na 488 milionů
·         Pokles nákladů o 10,3 % na 2,4 miliardy

"V prvním pololetí jsme dosáhli růstu zisku, a to i v době nepříliš příznivého ekonomického vývoje české ekonomiky a zpřísněných kapitálových podmínek evropských regulátorů. Kromě stabilního vývoje obchodních výsledků k nárůstu zisku přispívá i fakt, že se nám daří snižovat provozní náklady a výrazně rovněž poklesla tvorba opravných položek
na úvěrová rizika,“  komentoval výsledky generální ředitel a předseda představenstva Lubor Žalman.

Banka rovněž výrazně posílila svůj kapitál připsáním loňského zisku. Bez potíží tak splňujeme všechna nová kapitálová pravidla evropských regulátorů a zároveň máme dostatek kapitálu pro další úvěrovou expanzi,“ uvedl Lubor Žalman s tím, že banka chce růst jak ve firemních úvěrech, tak i v hypotékách a dalších úvěrech pro obyvatelstvo.

Na 2. pololetí banka chystá řadu zajímavých novinek: „Naše nově zřízená penzijní společnost je připravena zahájit činnost okamžitě po udělení licence. V produktové oblasti jsme pak dokončili vývoj aplikace pro chytré telefony a chceme ji nabídnout během podzimu, chystáme rovněž další zvýhodnění aktivních uživatelů eKonta,“ dodal Lubor Žalman.

 

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA 1. POLOLETÍ 2012

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY Čistý zisk banky za 1. pololetí 2012 dosáhl úrovně 1,516 miliardy korun, což činí meziročně nárůst o 25,5 %. Tento výsledek je však zčásti způsoben mimořádnými vlivy a nebude se ve 2. pololetí opakovat. Čisté úrokové výnosy meziročně poklesly o 4,9 %
na 3,29 miliardy , čisté příjmy z poplatků vzrostly o 1,1 % na 1,093 miliardy korun. Podstatně vzrostly ostatní výnosy banky, které obsahují zisky z operací na finančních trzích (meziroční nárůst
o 38 %). Podíl příjmů z poplatků na celkových příjmech se drží pod úrovní evropského standardu
a dosahuje 22 %.

KAPITÁL Vlastní jmění banky se meziročně zvýšilo o 16 % na 17,7 miliardy korun.  Kapitálová přiměřenost banky ke konci června dosáhla 15,22 %, zatímco o rok dříve to bylo 12,33 %. Nárůst kapitálové přiměřenosti je způsoben nejen posílením základního kapitálu banky  (navýšení
o 1,846 miliardy korun), ale také zpřísněným řízením rizikově vážených aktiv. Banka tak má dostatek kapitálu pro další úvěrový růst a bez problémů splnila všechny nové kapitálové požadavky evropských regulátorů.

VKLADY A ÚVĚRY Celková aktiva vzrostla meziročně o 2,1 % a dosáhla 202,3 miliardy korun. Objem úvěrů z důvodu částečného omezení úvěrování v prvních měsících letošního roku meziročně poklesl o 4,3 procenta na 151,6 miliardy korun. Od 2. čtvrtletí banka úvěruje bez jakéhokoli omezení, o čemž svědčí postupný růst objemu poskytnutých hypoték i firemních úvěrů. Objem vkladů se zvýšil o 5,3 procenta na 142,7 miliardy . Poměr úvěrů a vkladů meziročně  klesl ze 117 %
na 106 %, banka má tak dostatek likvidity na další expanzi.

V PORTFOLIU ŽÁDNÉ RIZIKOVÉ DLUHOPISY Raiffeisenbank ve svém portfoliu ani nadále nedrží žádné dluhopisy jakékoli z rizikových zemí Evropy. Téměř 99 % svých investic banka směřuje do státních dluhopisů České republiky.

ŘÍZENÍ RIZIK Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek klesly meziročně o 39,1 %
na 488 milionů korun. K poklesu dochází především ve firemním sektoru. K dobrému výsledku pomáhá i úspěšné vymáhání nesplácených pohledávek.

NÁKLADY Provozní náklady meziročně klesly o 10,3 % na 2,4 miliardy korun. Za poklesem jsou úspory banky v personální i nepersonální oblasti.

HLAVNÍ NEFINAČNÍ NOVINKY ZA 1. POLOLETÍ 2012

ZALOŽENÍ PENZIJNÍ SPOLEČNOSTI  Raiffeisenbank podala na Českou národní banku žádost o udělení licence pro provozování penzijní společnosti. Pod názvem Raiffeisen penzijní společnost se nová firma zaměří především na nabídku penzijních fondů v nově vzniklém druhém pilíři penzijní reformy, bude ale poskytovat služby i v současném systému. Společnost již podniká všechny potřebné kroky pro zahájení činnosti: vybrala informační systém, připravujeme produktové školení pro pobočkovou síť banky, jedná se sítěmi finančních poradců o prodeji produktů a připravujeme investiční strategie účastnických fondů. V neposlední řadě dokončuje personální obsazení týmu, kde budou jak dosavadní zaměstnanci banky, tak  i kolegové s dlouholetou zkušeností v oblasti činnosti penzijních fondů u nás i v zahraničí.

PRIVÁTNÍ BANKOVNICTVÍ FWR Nejrychleji rostoucím segmentem banky zůstává i v letošním roce privátní bankovnictví pod samostatnou značkou Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Objem peněz pod správou FWR roste meziročně o více než 20 %, FWR přináší na trh řadu ojedinělých produktů a služeb, poslední z nich je prestižní karta FWR z řady MasterCard World Elite, kterou FWR nabízí jako jediná bankaČR.

NOVÉ TECHNOLOGIE Banka se intenzivně připravuje na spuštění nových forem obsluhy účtu a platebních možností. V pilotním provozu testuje bezkontaktní terminály i vkladové bankomaty, společně s mobilními operátory a třemi dalšími bankami dokončuje unikátní platební platformu Mobito. Na podzim rovněž spustí bankovní aplikaci pro chytré telefony, která nabídne řadu unikátních služeb a vyšší bezpečnost než dosavadní aplikace.

ROZVOJ EKONTA Na podzim budou představeny novinky na eKontu, které budou ještě více zvýhodňovat klienty, kteří aktivně používají svůj účet. Banka chystá celou řadu dalších novinek pro soukromé klienty i podnikatele.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

21.10.2017Čistý zisk Unipetrolu za 3Q přesáhl 1,5 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.02.2012Raiffeisenbank loni zvýšila zisk o 22% na 2,22 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
01.12.2011Raiffeisenbank za 9M zvýšila zisk o 30% na 1,8 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688