TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  23.08.2012 14:15:11

Mladí lidé nechtějí stavět, kupují hotové nemovitosti, tvrdí průzkum Hypoteční banky

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle průzkumu Hypoteční banky nechtějí mladí lidé s hypotékou stavět, přednost dávají koupi již hotového domu nebo bytu. Banka o tom informovala ve čtvrtek prostřednictvím výsledků svého šetření, z kterého také vyplynulo, že mladí investují méně než zbytek populace.

"Mladí lidé do třiceti let si častěji než lidé ve středním věku pořizují hotový byt nebo rodinný dům. Výstavba je příliš neláká. Žádají přitom o nižší hypoteční úvěry, než ostatní zájemci o bydlení - půjčují si průměrně 1,17 milionu koruny," uvedl produktový manažer Hypoteční banky Jiří Koutný.

Podle jeho slov je nejvíce mladých žadatelů o hypoteční úvěr ve věku mezi 25 až 30 lety. Koupi nemovitosti na bydlení přitom více řeší mladí lidé mimo Prahu, zřejmě z důvodu vysokých pořizovacích cen bydlení v hlavním městě.

Z hlediska výše sjednané hypotéky se podle výsledků šetření rozevírají pomyslné nůžky mezi mladými a staršími žadateli. Zatímco v roce 2010 byl rozdíl v průměrné hypotéce mezi nejmladšími (18 a 19 let) a staršími žadateli (nad 30 let) jen 300 tisíc korun, nyní již přesáhl půl milionu korun.

"Mladí si častěji pořizují startovací bydlení, až později ho vymění za takové, které lépe vyhovuje jejich aktuálním potřebám. S rostoucím věkem i v jednotlivých věkových kategoriích mezi mladými lidmi průměrná výše hypotéky postupně roste," vysvětlil ředitel odboru marketingové komunikace Hypoteční banky Bohdan Suchánek.

Podle průzkumu jsou nejpočetnější skupinou mladých lidí s hypotékami lidé ve věku mezi 25 až 30 lety, a to na Pardubicku (26,4 procenta), Brněnsku (26,1 procenta) a Plzeňsku (25,6 procenta). Naopak nejméně mladých zájemců o hypotéku je v posledních dvou letech na Liberecku (19,1 procenta) a Ostravsku (19,8 procenta). "V Praze mladí s vlastním bydlením spíše čekají, v průměru je zde přibližně třem ze čtyř žadatelů o hypoteční úvěr víc než 30 let," zakončil Suchánek.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688