TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  22.08.2012 11:05:06

Týden.cz: Skupina PPF odepsala kvůli sporům s podnikatelem Ledeckým půl miliardy

PRAHA (MEDIAFAX) - Kvůli rozepři s podnikatelem Igorem Ledeckým odepsala skupina PPF Petra Kellnera investici v objemu půl miliardy korun. Podle středečních informací serveru Týden.cz se z bývalých spojenců stali nepřátelé, kteří nyní vedou soudní spory v několika státech.

PPF ve své výroční zprávě popisuje, že se dostala do tvrdého konfliktu s menšinovým partnerem kvůli prosazování vlastnické a manažerské kontroly nad pěti ruskými realitními projekty (Agriko, Agriko Plus, Eastfield Kazan, In Vino, In Vino Natukhaevskoe a KLP). "Jde o spor s panem Ledeckým," uvedl ředitel komunikace PPF Milan Tománek.

PPF sice drží většinový podíl v projektech, ale řízením byl pověřen právě Ledecký. "Nedávno skupina zjistila, že v některých projektech byly přijaty určité kroky a realizovány transakce, které by za daných okolností mohly být považovány za škodlivé pro investiční záměry skupiny," uvádí výroční zpráva PPF a dodává, že navzdory úsilí skupiny PPF někteří ředitelé a osoby jmenované minoritním partnerem v těchto realitních projektech, kteří byli odvoláni ze svých pozic, stále odmítají spolupracovat při převodu řídících pravomocí.

Skupina PPF z toho důvodu nemá přístup k účetnictví a obchodním informacím a nemá tím pádem faktickou kontrolu nad projekty. PPF proto snížila investiční hodnotu u pěti ruských realitních projektů na nulu. "I když reálná hodnota majetku dle interního ocenění je 520 milionů korun. V roce 2010 byla reálná hodnota investičního majetku v konsolidované účetní závěrce 842,5 miliardy korun," doplňuje výroční zpráva.

Společnost PPF Real Estate Holding ze skupiny PPF proto už v květnu zažalovala skupinu Eastfield Capital, za níž stojí právě Ledecký. Žalobu podala prostřednictvím Celestial Holdings Group na struktury a manažery Eastfieldu včetně Igora Ledeckého. "Spor proti partnerovi v joint venture se odehrává v různých jurisdikcích, kde má aktiva, včetně Slovenské republiky," doplňuje Tománek. Podle dřívějších zpráv šlo v žalobách o částku 13 milionů dolarů (260 milionů korun), což jsou vyčíslené škody.

Soudními spory tím pádem končí partnerství Kellnera a Ledeckého, který měl v minulosti podle slovenských médií na starosti Kellnerovy investice v Rusku.

Mezi Ledeckým a Kellnerem je navíc ještě jeden spor. Kellner mu měl totiž půjčit peníze, když měl během krize Ledecký potíže. Dluhy Ledecký ale údajně nesplatil a Kellner je proto prodal právnické kanceláři BBH. "S ohledem na velikost aktivit pana Kellnera tento případ není a nebyl věcí, které by se chtěl osobně věnovat. Nabídl nám proto tyto pohledávky, abychom jako právníci dělali to, co dokážeme," uvedl v březnu pro slovenský týdeník Trend Tomáš Otruba, partner BBH.

Právníci v březnu uváděli, že mají vůči Ledeckého skupině pohledávky ve výši 18,5 milionu dolarů (367 milionů korun) a 1,85 milionu eur (46 milionů korun).

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688