Důchody a penzijní  |  22.08.2012 10:52:19

Důchodová reforma se rozjíždí velmi pomalu

Od 1.1.2013 by měly nastat dlouho očekávané a diskutované změny v systému důchodů a penzijního připojištění - tzv. důchodová reforma. Od roku 2013 bude průběžný systém financování důchodů s možností individuálního penzijního připojištění tak, jak ho známe dnes, nahrazen systémem novým, složitějším, v němž se budoucí účastníci systému jen těžko orientují.

Celý nový penzijní systém bude založen na třech pilířích. První z pilířů bude představovat státem zajišťovaný průběžný systém financování důchodů. Každý výdělečně aktivní občan, kterému do odchodu do důchodu zbývá více než 10 let, bude mít možnost volby, zda odvádět na důchodovém pojištění 28% své hrubé mzdy (stejně jako doposud) a II. pilíře se neúčastnit, nebo zda na důchodovém pojištění odvádět jen 25% své hrubé mzdy, ale zároveň odvádět 5% své hrubé mzdy do soukromých důchodových fondů II. pilíře. Každý, kdo se rozhodne pro účast ve II. píliři, musí počítat s tím, že tato účast je sice dobrovolná, ale kdo se pro ni jednou rozhodne, je už pro něj nezrušitelná a bude již po celou svou aktivní pracovní kariéru ze své hrubé mzdy odvádět 30% na důchodové pojištění. Výhodou by mělo být vyšší zhodnocení finančních prostředků v důchodových fondech II. pilíře. III. pilíře se pak mohou účastnit všichni bez ohledu na to, zda si zvolili účast ve II. pilíři. Třetí pilíř bude představovat dobrovolné a zrušitelné penzijní připojištění v podobě, ve které jej známe dnes, a nové doplňkové penzijní spoření.

Druhý a třetí pilíř by měly od 1.1.2013 zajišťovat soukromé akciové společnosti - tzv. penzijní společnosti.

 

https://img2.kurzy.cz/news/foto/zpravodajstvi/smutni_duchodci.pngRozběhne se ale vůbec od 1.1.2013 nový systém důchodů a penzijního připojištění tak, jak si jej představovala vláda a zákonodárci?

K tomu, aby nový systém mohl od 1.1.2013 začít fungovat, je nutno, aby byly založeny v souladu s příslušnými zákony penzijní společnosti a ty získaly od ČNB povolení k činnosti a poté povolení k vytvoření důchodových fondů. Bez penzijních společností a jejich důchodových fondů by nebylo možno II. pilíř nového systému totiž vůbec rozběhnout.

 

Do startu nového důchodového systému již zbývá jen něco málo přes 4 měsíce, proto server Kurzy.cz položil na toto téma několik dotazů ČNB a získal tyto infomace.

Dle Petry Hájkové z ČNB eviduje centrální banka k dnešnímu dni celkem 11 žádostí o povolení k činnosti penzijní společnosti. ČNB do této chvíle neudělila žádné povolení k činnosti penzijní společnosti.

Česká národní banka eviduje dále celkem 8 zájemců o udělení povolení k činnosti penzijní společnosti, kteří mají zájem působit ve 2. pilíři důchodového spoření (tj. hodlají provozovat důchodové fondy důchodového spoření).

Pro působení ve 2. pilíři důchodového spoření je zapotřebí získat povolení k činnosti penzijní společnosti a povolení k vytvoření důchodových fondů. V případě penzijní společnosti, která nevznikla transformací penzijního fondu, lze žádost o povolení k vytvoření důchodových fondů podat až po získání povolení k činnosti penzijní společnosti.

Pro obě řízení zákon stanoví maximální 6 měsíční pořádkovou lhůtu, která v závislosti na průběhu řízení nemusí být zcela využita, řízení však fakticky může rovněž trvat i déle než 6 měsíců, zejména v případě nedostatků v licenčních předpokladech (celková délka správního řízení pak záleží zejména na kvalitě podání a rychlosti doplňování žadatelem).

Co z toho tedy vyplývá? Vzhledem k tomu, že k dnešnímu dni neudělila ČNB žádné povolení k činnosti penzijní společnosti, po jehož udělení může teprve následovat udělení povolení k vytvoření důchodového fondu (s 6 měsíční lhůtou pro ČNB), není vůbec jasné, zda k 1.1.2013 bude Českou národní bankou uděleno alespoň jedno povolení k vytvoření důchodového fondu, který je nezbytný pro zahájení II. pilíře důchodového spoření.

S odpovědí na otázku, zda se lidé od 1.1.2013 o vstupu do II. pilíře vůbec budou moci rozhodovat, zda bude od 1.1.2013  II. pilíř funkční, si zřejmě budeme muset ještě nějakou dobu počkat.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688