TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  16.08.2012 08:00:45

SOUHRN: Senátoři téměř celý první den své schůze jednali o církevních restitucích

PRAHA (MEDIAFAX) - Od dopoledne až do osmé hodiny večerní jednali ve středu senátoři o prvním kontroverzním bodu své 25. schůze - zákonu o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi. Ten nakonec podle očekávání zamítli.

Normu, kterou senátorům představila ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a Starostové), horní parlamentní komora zamítla 43 hlasy, proti bylo 33 přítomných.

Vládní návrh zákona, podle kterého by církve od státu dostaly majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun a finanční náhradu 59 miliard korun, doporučil zamítnout ústavně-právní, hospodářský i školský výbor. Hlavními důvody bylo prolomení hranice 25. února 1948 a předražené vyčíslení majetku. Podle sociálních demokratů, kterým zejména se návrh nezamlouval, se začnou po přijetí zákona rovněž hromadit stížnosti lidí, jejichž majetek byl restituován podle jiných kritérií.

"Bohužel, to všechno řešíme v době, kdy se česká ekonomika propadá. Vláda, která si říká vláda rozpočtové odpovědnosti, nám tady předkládá další zadlužování státu s dopadem na HDP, na státní rozpočet a na zadlužování příštích generací na třicet let," zazněl další důvod, proč novelu zamítnout, z úst Vladimíra Drymla (ČSSD).

V druhé polovině dne senátoři na návrh Petra Víchy (ČSSD) odsouhlasili, že každý senátor může vystoupit jen dvakrát a řečnit jen deset minut. ČSSD tak reagovala na dlouhý projev Petra Bratského (ODS), který označila za obstrukci. Po tomto opatření, které koaliční senátoři označili jako neadekvátní, probíhala debata až do osmé hodiny večerní, kdy byla novela zamítnuta.

Nyní se návrhem bude znovu zabývat Poslanecká sněmovna.

Na závěr dne senátoři ještě jednomyslně s pozměňovacími návrhy ústavně-právního výboru schválili novelu insolvenčního zákonu. Ten nově zavádí jako trest za bezdůvodné podání insolvenčního návrhu pokutu až do výše 50 tisíc korun.

Schůze bude probíhat i ve čtvrtek, kdy se budou muset senátoři vypořádat s dalším kontroverzním vládním návrhem - komplexním balíkem daňových změn.

Tereza Veselá, vesela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688