TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  15.08.2012 12:30:05

Vláda odsouhlasila nový loterijní zákon (16.8.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Několikrát odložený návrh zákona o provozování sázkových her bude ve středu kabinet Petra Nečase (ODS) odsouhlasil, sdělil Mediafaxu dobře informovaný zdroj. Úprava má stanovit pravidla pro provozovatele loterií, omezit internetové sázení a zkrátit čas pro vykázání videoterminálů z obecního území.

Zákon má mimo jiné legalizovat internetové sázení u zahraničních společností. Ty musí ale výměnou mít v České republice sídlo a pobočku, na které se jim budou registrovat sázející.

Norma v základních obrysech přejímá ustanovení, na nichž se vládní koalice shodla na konci loňského roku a která platí od 1. ledna 2012. Provozovatelé sázkových her budou mít například dál povinnost odvádět státu a obcím 20 procent z částky, o kterou se liší přijaté sázky od vyplacených výher.

Loterijní zákon kromě toho ale zavádí i novou terminologii. Výherní automaty a videoloterijní terminály sjednocuje pod označení "hra provozovaná prostřednictvím technického herního zařízení obsluhovaného přímo účastníkem sázkové hry". Pro tuto hru předloha určuje jednotná pravidla.

Jednotlivá herní zařízení, stejně jako další sázkové hry by podle návrhu měl povolovat specializovaný finanční úřad. Obec by mohla obecně závaznou vyhláškou provozování některých hazardních her omezit nebo na svém území zcela zakázat. Kromě "her provozovaných prostřednictvím technického herního zařízení obsluhovaného přímo účastníkem sázkové hry" se tato kompetence vztahuje i na kasinové hry, bingo a turnaje malého rozsahu.

Obce dostanou podle normy 80 procent z části daně z her provozovaných technickým zařízením a 30 procent z dalších sázkových her.

Úprava nově dělí sázkové hry do dvou skupin. V první jsou povolované hry, do kterých mají spadat i turnaje a nové hry provozované pomocí technických herních zařízení obsluhovaných sázejícím. Druhou skupinu tvoří ohlašované hry. Sem zákon řadí tomboly, u nichž je celková výše výher vyšší než 100 tisíc korun, a soutěže, ankety a jiné akce o ceny, kde celková výše výher nesmí přesáhnout částku dva miliony korun.

Návrh poprvé podrobně vymezuje pravidla a podmínky zejména u internetových kurzovních sázek. Jejich provozovatel bude muset zajistit, aby měl specializovaný finanční úřad dálkový a nepřetržitý přístup ke všem herním a finančním datům nezbytným pro výkon správního dozoru. Norma si tak klade za cíl zohlednit technický vývoj a rozmach internetu.

Povinností provozovatele internetových kurzových sázek bude zajistit, že se všechny transakce související s uskutečněním každé hry budou chronologicky evidovat technickým herním zařízením. Způsob zadávání a vyhodnocování jedné hry musí být jednotný, nezpochybnitelný a neovlivnitelný zásahem provozovatele nebo třetí osoby.

Úprava se mimo jiné zabývá také rozlišením herních prostor, ve kterých bude možné sázkové hry provozovat. Lišit se budou druhem her, které v nich mohou být provozované, a takzvanou mírou hazardu.
Zákon o sázkových hrách připravilo ministerstvo financí a má nahradit normu, která funguje s úpravami od roku 1990. Od té doby se přitom zvýšil jednak zájem veřejnosti o tyto hry, ale i počet jejich provozovatelů. Dalšími změnami prošla zařízení, na nichž je hazard provozovaný. A navíc se stále vyvíjejí nové typy her, na které už původní, přes 20 let starý zákon nestačí.

Nový zákon má začít účinkovat od 1. ledna 2013, není ale jasné, zda se termín stihne. Zákon musí schválit ještě parlament a podepsat prezident.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688