TNBiz (TN.cz)
Investice  |  13.08.2012 15:45:06

Za prvních sedm měsíců bylo z ČR vyvezeno 14 517 ojetých automobilů

PRAHA (MEDIAFAX) - Z České republiky se za leden až červenec 2012 vyvezlo 14 517 ojetých osobních automobilů a 2 465 malých užitkových vozů (LUV). Naopak dovezeno bylo 67 189 ojetých osobních vozidel a 3 357 kusů LUV, v pondělí o tom informovalo Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP).

Podle informací AutoSAP je věková struktura dovážených a v ČR poprvé registrovaných osobních automobilů stále dlouhodobě nevyhovující. Vozidla starší nad 10 let tvoří 32,69 procenta z celkových 67 189 dovezených kusů, zatímco vozidla ve věku do tří let tvoří necelých 10 procent dovozů.

Největší zastoupení mají vozy ve věku od pěti do 10 let, kterých se zaregistrovalo 37,33 procenta. Odhaduje se však, že průměrný věk těchto vozidel je mezi osmi a devíti roky. Obdobná situace je při dovozu ojetých malých užitkových automobilů, kde podíl vozidel ve věku do tří let činí 14,36 procenta.

Nejvíce dováženou značkou mezi ojetými osobními vozy byla Škoda (12 532 vozů), následují značky Ford (10 102 automobilů), Volkswagen (8 670 vozů), Peugeot (4 907 vozů), Renault (4 059 vozů) a Citroën (3 928 vozů).

Nejvyšší vývoz ojetých osobních automobilů připadá na vozy značky Ford (2 662 vozů), dále Škoda (2 143 vozů), Volkswagen (1 470 vozů), Nissan (1 382 vozů), automobily KIA (822 vozů) a Audi (735 vozů). Vývoz ojetých osobních a malých užitkových automobilů od roku 2008 meziročně roste.

"Nutno však uvést, že 16 982 kusů z ČR exportovaných osobních a malých užitkových vozidel jsou vozidla poprvé zaregistrovaná v ČR jako nová i ojetá z dovozu celkem," doplnil ředitel AutoSAP Antonín Šípek. Podle jeho slov podíl skutečně "nových" vozidel totiž nelze přesně vyhodnotit. Určitým, avšak pouze pomocným kritériem může být podíl vozidel vyvezených do 31 dnů po první registraci v ČR (i zde ale mohou figurovat ojetá vozidla z dovozu). "Jako druhý možný parametr se pak nabízí rok výroby vozidla," zakončil Šípek.

Do činnosti Sdružení automobilového průmyslu je v současné době zapojeno 153 výrobců vozidel, výrobců skupin a dílů vozidel a dalších subjektů autoprůmyslu České republiky. AutoSAP je aktivním členem Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR a dalších tuzemských organizací a institucí. V zahraničí prosazuje zájmy svých členů v mezinárodních organizacích OICA, ACEA, ACEM a ODETTE. Firmy zapojené do činnosti sdružení vytvářejí 20 procent průmyslové výroby a exportu ČR a zaměstnávají více než 110 000 pracovníků.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688