TNBiz (TN.cz)
Investice  |  10.08.2012 18:45:06

Exzaměstnanci ivanovického Bauhausu ukončili protest o hodinu dříve, obešel se bez potíží

BRNO (MEDIAFAX) - Asi 70 bývalých zaměstnanců Bauhausu v brněnských Ivanovicích ukončilo v pátek protest u obchodního domu proti pomalému a laxnímu postupu soudu o hodinu dříve, než bylo v plánu. Akce se obešla bez problémů, řekla Mediafaxu brněnská policejní mluvčí Andrea Straková.

Akce byla ohlášená od 16. do 18. hodiny. "Okolo 17. hodiny se protestující rozešli. Byli velmi disciplinovaní," řekla Straková.

Podle prvotních předpokladů se dostavilo o 10 lidí méně. Skupinka přinesla transparenty a povzbuzovala se různými hesly, avšak žádné potíže nezpůsobila. "Problémy jsme nezaznamenali ani v dopravě, přestože jsme preventivně uzavřeli pravý jízdní pruh silnice ve směru na Brno u sjezdu na obchodní dům Globus," sdělila mluvčí.

Exzaměstnanci ivanovického Bauhausu chtěli protestem poukázat na pomalé a laxní postupování soudů.

Jak již dříve informovala agentura Mediafax, Bauhaus přijal nové zaměstnance loni v září. Všichni totiž měli pracovat v novém obchodním centru v Brně-Ivanovicích. Nově postavený hobbymarket se ale firmě nepodařilo otevřít kvůli problémům s kolaudací.

Vedení Bauhausu se rozhodlo hromadně propustit všechny zaměstnance pro prodejnu.

Stavební úřad se přitom odvolává na usnesení senátu Městského soudu v Praze, kterým v září loňského roku přiznal odkladný účinek žalobě skupiny aktivistů, kteří v červnu 2010 napadli jeden z certifikátů, na jejichž základě byla stavba nové provozovny postavena.

Městský soud v Praze vloni v září s patnáctiměsíčním zpožděním od podání žaloby vydal toto mimořádné a dočasné procesní opatření, proti kterému se nelze odvolat - a to přestože pro jeho vydání nebyly podle právníků Bauhausu splněny zákonné podmínky a v době jeho vydání již byla stavba nové provozovny zcela dokončena a zčásti zkolaudována.

"O podané žalobě a vydaném usnesení soud investora stavby ani společnost Bauhaus neinformoval. Investora stavby přizval do řízení až po uplynutí dalšího čtvrt roku, v případě Bauhausu tak neučinil dodnes," řekl již dříve Mediafaxu mluvčí Bauhasu Tomáš Hanzlík.

Společnost Bauhaus se ohradila zároveň proti tvrzení občanských aktivistů ze sdružení Nesehnutí, jejichž aktivita otevření prodejny znemožnila. Firma odmítla tvrzení ekologů o ochraně přírody jako účelová. "Lokalita, kde obchodní centrum stojí, byla totiž územním plánem určena pro komerční zástavbu a lehkou výrobu a donedávna se na ní nacházely sloupy vedení velmi vysokého napětí a vedení dalších médií," řekl Hanzlík.

Upozornil, že místo navíc přímo sousedí s čtyřproudou rychlostní silnicí z Brna na Svitavy, která ho odděluje od komerční zóny, které vévodí hypermarket a hobbymarket Globus, který je podle Hanzlíka odpůrcem projektu ivanovického Bauhausu.

Neotevřením postaveného hobbymarketu vznikla Bauhausu škoda větší jak 100 milionů korun a firma ji bude vymáhat na všech zúčastněných stranách sporu včetně českého státu. Ten totiž podle vedení společnosti nedokázal ochránit její investice. Žalobou napadený certifikát autorizovaného inspektora na stavbu provozovny Bauhaus je totiž podle usnesení Ústavního soudu z března tohoto roku veřejnoprávním aktem a má stejné faktické a právní účinky jako stavební povolení. "Autorizovaný inspektor je pak orgánem veřejné moci a vystupuje jako správní úřad. Investor stavby nabyl certifikát autorizovaného inspektora v rámci koupě pozemků, na nichž je stavba postavena, a to v dobré víře v jeho platnost a soulad s platnými zákony," uzavřel Hanzlík.

Lenka Horáková, horakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688