Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  04.12.2001 15:13:16

Kolaps bankovního systému - Argentina


KrizeArgentině se prohlubuje

Ve snaze zabránit devalvaci pesa a kolapsu bankovního systému, přijala argentinská vláda opatření, která omezují hotovostní výběry peněz a transfery fondů do zahraničí. To by podle ministra financi Dominga Cavalla mělo obnovit spotřebitelskou důvěru a pomoci poklesu úrokových sazeb. Toto rozhodnutí bylo ovlivněno i tím, že Argentina musí do konce roku zaplatit cca 2mld. dolarů, ale i snahou zabránit zahraničním fondům na a této krizi profitovat, tak jak to předvedly například v Rusku (1998) nebo v Ekvádoru. Po tomto rozhodnutí si obyvatelé Argentiny mohou vybrat pouze 250 dolarů za týden. Ostatní platby musí být prováděny pomocí šeků nebo platebních a kreditních karet. Soukromé osoby mohou poslat do zahraničí pouze 1000 dolarů za měsíc.

Z pohledu zahraničních investorů je tento krok vnímán negativně, což se projevilo i na růstu výnosů argentinských euroobligací, které v současné době mají v průměru výnos nad 50%. Ta to opatření povedou spíše k prohloubení recese z důvodu menšího objemu peněz v oběhu a pravděpodobně i následné devalvaci pesa. Proto i nadále je nutné počítat se zvýšenou volatilitou argentinských dluhových instrumentů. Spotřebitelská důvěra též utrpí především kvůli omezení úvěrů. To povede ke snížení domácí ekonomické aktivity a následnému poklesu daňových příjmů, s nimiž argentinská vláda počítá na splátky dluhů.

V případě, že se úroveň depozit vrátí na hodnoty na konci letošního září, pak podle vyjádření vlády může dojít ke zrušení těchto restrikcí, ale s největší pravděpodobností budou tyto restrikce trvat do ukončení restrukturalizace dluhů výměnou za obligace. To by mělo podle vlády trvat cca 90 dnů. Minulý pátek byl dokončen swap téměř 50mld dolarů dluhu , který byl v držení domácích bank a fondů. V případě zahraničních investorů je něco podobného již naplánováno na nejbližší dobu, ale stále se čeká na oficiální vyjádření o úspěšnosti swapu s domácími finančními institucemi. Dále lze předpokládat, že po zrušení této restrikce dojde opět k výraznému nárůstu výběrů a transferů do zahraničí a Argentina bude muset zavést další omezující opatření.

Problémem nadále zůstává domácí měna, které je fixována jedna ku jedné k dolaru již od roku 1991 Podle zákona musí být každé peso v oběhu kryto dolarovou hodnotou zahraniční měny nebo zlatem uloženým v centrální bance. Naopak v Brazílii došlo k devalvaci měny v lednu 1999, kdy tento krok výrazně zvýšil konkurenceschopnost brazilských výrobců a argentinští výrobci jim nemohli konkurovat. Proto mnoho argentinských podniků ukončilo činnost nebo svou výrobu přesunulo právě do Brazílie nebo do jiných zemí. To vedlo a nadále povede k růstu nezaměstnanosti, která v současné době dosahuje k 16% a lze očekávat následné sociální problémy.

Vládní představitelé doufají v další finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu (MMF) ještě před vánočními svátky, která by měla dosáhnou výše 1,3mld. dolarů. Proto je v této době v Argentině tým MMF a kontroluje vládní finance a její záměry, aby se mohl rozhodnout, zda poskytne další peníze.

Další podpora ze strany MMF je pravděpodobná, ale pouze za podmínek, které povedou k reformě argentinských veřejných financí (podobně jako v Turecku) a vše bude pod jeho kontrolou. Dalším důvodem pro poskytnutí podpory bude obava z rozšíření krize do jiných zemí, což podtrhuje i globální ekonomické ochlazovaní.

Jiří Tuvora, portfolio manager investiční společnosti investAGe ( člen finanční skupiny J&T)mailto:jiri.tuvora@investage.cz



Čtete přílohy ?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688