Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  06.08.2012 15:20:27

Dlužníků raketově přibývá, zaslání upomínky bude zase povinné!

Dlužníků i přes veškerá varování stále přibývá, a protože se nesplácené dluhy stále množí, věřitelé se celkem logicky snaží domoci svých peněz u soudu. Až doposud neexistovala povinnost zasílat dlužníkům upomínky, to se však od příštího roku nejspíš změní. Pokud bude chtít věřitel získat i náklady na právní zastoupení, bude muset dlužníkovi zaslat tzv. předžalobní výzvu minimálně týden před podáním žaloby k soudu.

 

Senát s několika drobnými pozměňovacími návrhy vrátil poslancům novelu týkající se 17 zákonů, ve které je i ustanovení, týkající se zasílání předžalobní výzvy dlužníkům. Přestože novela zatím nebyla schválena horní komorou parlamentu, dá se předpokládat, že ji po zapracování připomínek vzápětí přijme i Senát a novela vejde od příštího roku v platnost.

Upomínka odejde na poslední známou adresu

Výzvu musí věřitel poslat písemně, a to nejméně 7 dní před podáním návrhu na elektronický rozkaz k soudu. Podle paragrafu 142a občanského soudního řádu je nutné tuto výzvu zaslat na poslední známou adresu. Dlužníci si nyní ve velkém stěžují, že nedostali žádnou upomínku, ale obvykle už nezmíní, že si doporučený dopis buď nevyzvedli, nebo se nezdržují na adrese, kterou má věřitel k dispozici.

„Předpokladem pro úspěšné fungování této novely v praxi je i určitá disciplína ze strany občanů, kteří musí po každém stěhování aktualizovat adresu nejen u různých institucí, ale i u svých věřitelů.“ Upozorňuje Mgr. Rostislav Kovář z bezplatné právní poradny poradnaveritele.cz na praktický dopad novely.

Před dluhy se neschováte

Současným nelogickým přáním řady dlužníků je naopak to, aby se o jejich aktuálním bydlišti pokud možno věřitel vůbec nedozvěděl. Vychází tak z mylného předpokladu, že nebudou muset dluhy vracet. Často se pak velmi diví, když je naprosto nečekaně navštíví exekutor. Ten na rozdíl od věřitele i soudu najde způsob, jak takového dlužníka dohledat. Kdyby však lidé měli v pořádku doručovací adresu, na které by přebírali poštu, určitě by o problému věděli dopředu a nemuseli by tak draze doplácet na svoji nezodpovědnost.

7 dní je minimum

Budou-li věřitelé chtít uhradit i náklady řízení, budou muset soudu doložit, že dlužníkovi předžalobní upomínku zaslali, a to předložením kopie dokumentu a podacího lístku. „V této souvislosti bych rád upozornil, že podle schválené novely se počítá lhůta ode dne odeslání výzvy věřitelem a rozhoduje tak datum na podacím lístku. Neznamená to tedy, že dlužník má na dorovnání dluhu 7 dní od převzetí upomínky. Naopak – pokud si doporučenou poštu vyzvedne až 10 dní od chvíle, co mu byla zásilka uložena na poště, může již několik dní jeho případ ležet u soudu.“ Varuje před mylnou interpretací novely Kovář.  

POZOR - novela se týká pouze nákladů řízení

Jestliže v tuto chvíli nepozorný čtenář - dlužník zajásal, že bez zaslané výzvy nebude muset své dluhy vracet, pak je na omylu. Dlužnou částku a úroky z prodlení bude muset u oprávněné žaloby zaplatit vždy, a to i v případě, že věřitel před podáním žaloby nesplní svoji povinnost a předžalobní výzvu nezašle, nebo žalobu podá dříve než za 7 dní od odeslání upomínky. „Jediné, co v takovém případě nebude muset dlužník uhradit, jsou náklady řízení ve výši několika tisíc korun.“ Uzavírá Kovář.  '

Zdroj. TZ Ad Notam s r.o.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688