Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  04.08.2012 07:50:39

Přišel čas na akciové nákupy v Evropě


Měna, která se může každou chvílí zhroutit, kolabující bankovní systém, prohlubující se recese a bezzubé autority, které nemají k dispozici už téměř žádné nástroje měnové a fiskální politiky, které by mohly ekonomice pomoci. Takový je současný obrázek eurozóny. Není těžké předpovídat evropským akciovým trhům ty nejčernější scénáře. Ale čeho je moc, toho je příliš. Některé akcie si nezaslouží současné ocenění.

Akcie jsou na některých (zejména periferních) trzích ohodnoceny tak nízko, že je v jejich cenách snad započten i konec světa. Přitom jde často o akcie kvalitních firem, jejichž tržby nezávisejí jen na vývoji v eurozóně.

Na madridské nebo milánské burze se dají sehnat zajímavé akcie doslova za pakatel. Najdete tu například ropného giganta ENI, energetickou společnost Enel nebo oděvní Inditex, který je velmi úspěšný se svým maloobchodním řetězcem Zara. Nehledě na to, do jaké dluhové pasti se dostaly jejich domácí ekonomiky, firmy prosperují a expandují. I když možná někteří investoři vyčkávají, že trhy ještě o něco spadnou, už dnes jsou tyto firmy dobrá investice.

 

Italské blue chips přežijí, i kdyby se euro rozpadlo

 

První fáze evropské krize postihla jen menší trhy – Řecko a Portugalsko však investorům nemají moc co nabídnout, mnoho velkých korporací byste zde nenašli. Jakmile se začalo jednat o záchranných balících, jejich trhy zamířily na jih.

Jiný příběh bylo Irsko. Bylo jednou z pětice nejbohatších zemí v předkrizovém světě. Jeho ekonomiku však tvoří spíše jen mezinárodní firmy, nemovitostní společnosti a banky. Kromě Ryanair tu mnoho velkých irských společností není.

Další fáze eurokrize je trochu jiná, zasáhla největší evropské země - Španělsko a Itálii. Jejich akciové trhy reagovaly podobně jako menších sousedé – pádem. Italský MIB spadl ze 40 000 v roce 2007 na necelých 14 000 (tedy na úroveň roku 1994). Španělský IBEX 35 je pod hranicí 7 000 ve srovnání s 15 000 před krizí.

Jak rostou výnosy španělských dluhopisů, spekulace, že vláda bude potřebovat záchranný balík, narůstá, a trh je zpět na úrovni roku 1999. Více než dekádu růstu vystrašení investoři svými výprodeji vymazali.

Na těchto trzích, na rozdíl od Řecka a Portugalska, globální společnosti najdeme. Kromě již jmenovaných zahrnuje milánský index například automobilku Fiat nebo méně známého výrobce slunečných brýlí Luxottica, který vlastní Ray-Ban a luxusní Salvatore Ferragamo. Prodává produkty na celém světě a boom zažívá hlavně v Asii – daleko od recesí zasažené Evropy.

V Madridu se obchoduje například s Telefónikou expandující do rychle rostoucí Jihoafrické republiky a ropnou společností Repsol.

Není složité pochopit, proč trhy v těchto zemích spadly. Jejich ekonomiky jsou v hluboké recesi, kterou úspory předepsané od evropských autorit dále prohlubují. Výpůjční náklady rostou. Investoři do cen tamních akcií započítávají pravděpodobnost, že budou akcie přeceněny do nových (slabých) měn.

Finsko jako brzda "záchrany Evropy": Proč jen to ti Finové dělají?
Finsko jako brzda "záchrany Evropy": Proč jen to ti Finové dělají?

Po zajímavých akciích se rozhlédněte i mimo eurozónu

 

Pro úspěch firmy nemusí být podmínkou rostoucí ekonomika. Například Japonsko se dvě dekády neposunulo téměř nikam, ale například modní firma Uniqlo se vypracovala na jednu z předních světových společností v oboru.

Británie prožívá snad nejdelší recesi vůbec, ale firmy jako ARM Holdings (dodává čipy pro smartphony, iPody a iPady) dělají velké pokroky.

Ze zemí, jež musely přijmout záchrannou ruku od EU a dalších mezinárodních institucí, vzejdou často velmi kvalitní společnosti. Například akcie irského Ryanairu během největší krize spadly na polovinu hodnoty. Kdybyste je tehdy nakoupili, v současnosti byste sklízeli ovoce. Firmu nezahubila recese v domácí ekonomice a stejně tak nezničí ani jiné silné společnosti s globálně diverzifikovanými aktivitami.

 

Pokud se eurozóna rozpadne, sáhnou si akcie na dno

 

Kdyby Španělsko nebo Itálie opustily euro, tamní banky možná na několik dnů zavřou a obchodování na hlavních burzách může být pozastaveno. Pokud taková situace nastane, propadnou akcie nejspíše ještě o něco níže, ale ne o mnoho, protože katastrofa, která se na nás valí, je už ve velké míře v cenách akcií zahrnuta. Bohužel se také může stát, že nejlevnější jsou akcie nyní, takže dobu nejvýhodnější koupě propásnete.

Investice v době největší krize: Když teče krev, dá se pořádně vydělat
Investice v době největší krize: Když teče krev, dá se pořádně vydělat

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688