Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  02.08.2012 08:41:32

Fed neoznámil v podstatě nic, centrální banky jsou daleko za vrcholem svých možností podpory ekonomiky


Pokud to bude potřeba, tedy pokud americká ekonomika bude dále zpomalovat, Fed bude reagovat. To si z výstupů zasedání americké centrální banky mohou vzít optimisté. To je ale také všechno, jinak totiž v prohlášení není nic zásadního. Operace Twist bude pokračovat do konce roku podle plánu, sazby jsou stále minimální, žádný příslib prodloužení tohoto opatření za rok 2014 se ovšem nekonal, natož pak nějaké kvantitativní uvolňování. Znovu se guvernéři Fedu sejdou 12. září.

Akcie na zveřejněné prohlášení Fedu zareagovaly mírným poklesem - investoři, kteří snad věřili v "něco velkého", vyprodali část spekulativních pozic, drama se ovšem nekonalo. I na americké trhy budou pravděpodobně více působit výsledky zasedání ECB, americké ekonomické problémy se zkrátka zatím "neřeší".

Americké akcie

Fed zaznamenal, že se americká ekonomická data během prvního pololetí začala povážlivě zhoršovat, nezaměstnanost je stále vysoká, oživení na nemovitostním trhu zpomalilo, inflace se snižuje i díky nižším cenám ropy.

Fed očekává i v dalších měsících zpomalování amerického ekonomického růstu, během několika čtvrtletí ovšem počítá s výrazným zrychlením růstu. Rizika na finančních trzích jsou stále velká a jsou zásadní brzdou ekonomického posílení.

Kvantitativní uvolňování: Co čekat od Fedu v příštích měsících?
Kvantitativní uvolňování: Co čekat od Fedu v příštích měsících?

Šéf amerického Fedu Ben Bernanke ve svých projevech v Kongresu nechal otevřenou řadu možností dalšího vývoje americké ekonomiky. Ta sice zpomaluje, ovšem ne tak výrazně, aby se dalo čekat hned 1. srpna na dalším pravidelném zasedání FOMC oznámení třetí vlny ...

Komentář pro Bloomberg TV, ze kterého jsme si vypůjčili i název článku: "Fed neudělal nic, centrální banky už zkrátka pro ekonomiky nemohou udělat více, jsou daleko za vrcholem svých možností," uvedl k prohlášení Fedu Allen Sinai, šéf Decision Economics.

Kdo se raduje? Radují se Ti, kdo dlouhodobě sázejí na americký dolar. Po zveřejnění prohlášení Fedu americká měna bezpečně odebrala euru jeho zisky z posledních dnů, kurz EURUSD se přiblížil znovu k 1,22.

EURUSD

Pesimisté ohledně "bubliny" na dolaru a dalších "bezpečných" aktivech, jako jsou třeba dluhopisy zemí zdravějšího jádra eurozóny nebo USA, ovšem správně upozorňují, že růst nikdy netrvá věčně. Proti americkým dluhopisům kvůli dlouhodobě neřešeným problémům amerických veřejných rozpočtů sází například Doug Kass.

Vsaďte si na pokles se známým investorem Dougem Kassem
Vsaďte si na pokles se známým investorem Dougem Kassem

Doug Kass předpověděl dno akciového trhu v březnu 2009 a dlouhodobě patří k nejcitovanějším americkým investičním expertům. V rozhovoru pro magazín Barron's mimo jiné prozradil, kterým aktivům pro příští období nedává velké šance. Jedna z jeho sázek na pokles ční ...


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688