TNBiz (TN.cz)
Investice  |  01.08.2012 16:50:05

Počet Čechů se dvěma a více dluhy vzrostl za uplynulé tři roky více než dvojnásobně

PRAHA (MEDIAFAX) - Více než dvojnásobně vzrostl za poslední tři roky počet lidí v Česku, kteří mají dva nebo více dluhů. Mezi dlužníky vzniká nová kategorie opakovaně zadlužovaných lidí, kteří jsou lhostejní ke svým závazkům a záměrně je nesplácejí, informovala o tom ve středu inkasní agentura EOS KSI.

Počet "lhostejných" dlužníků se více než zdvojnásobil. Mnozí spoléhají na to, že po nich firmy pohledávky vymáhat nebudou. Zvlášť v případě drobných dluhů, kdy interní náklady mimosoudního řízení jsou relativně vysoké a vymožená částka v soudním řízení firmě nestačí ani na pokrytí výloh právního vymáhání.

"Tito dlužníci se opakovaně spoléhají na to, že jejich nesplacené závazky budou promlčeny. Jejich strategie se jim překvapivě často vyplácí, protože české firmy své pohledávky mnohdy ani nezačnou vymáhat," říká Vladimír Vachel, jednatel inkasní společnosti EOS KSI.

Situaci podle jeho slov způsobuje nedostatek času, chybějící pracovníci, kteří by vymáhání pohledávek uskutečnili, absence právních prostředků a nejasná výše přiřčených soudních náhrad. Podle Vachela věřitelé často nedokážou odhadnout, jakou výši soudních náhrad budou schopni díky vymožené částce pokrýt, proto se zdráhají soudní při s ohledem na vysoké náklady vůbec začít.

Domnívá se, že by současné situaci pomohl například zákon, který by přiměřenou část z nákladů na mimosoudní vymáhání dluhu dovoloval přenést přímo na dlužníka. Dalším užitečným krokem by mohlo být i definování nákladů mimosoudního inkasa, což by vedlo k zpřehlednění situace a vylepšení současného stavu jak pro věřitele, tak pro dlužníky.

Počet opakovaně zadlužovaných lidí se za poslední tři roky více než zdvojnásobil. "Nejvyšší nárůst jsme zaznamenali u osob s pěti dluhy, těch je proti roku 2009 čtyřikrát více. Nově se objevují i dlužníci se šesti spisy," doplnil Vachel. Důsledkem opakovaného zadlužování je podle něj i narůstající počet osobních bankrotů. "Lidé se mnohdy dostanou do dluhové spirály, snaží se dluhy splatit další půjčkou, celkový dluh narůstá společně s úroky a své závazky již nejsou schopni splácet," zakončil.

EOS KSI Česká republika je součástí nadnárodní sítě 49 společností v téměř 30 zemích, které se specializují na finanční služby a všechny aspekty vymáhání pohledávek. Skupina EOS byla založena v roce 1974. Její centrála se nachází v německém Hamburku.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688