TNBiz (TN.cz)
Investice  |  31.07.2012 15:45:11

Agenti chtějí firmám a lidem vidět do daní, BIS žádá o změnu zákona

PRAHA (MEDIAFAX) - Prolomení mlčenlivosti správců daně plánují docílit tajné služby v Česku, které dosud údaje z daňových přiznání legálně nemůžou zkoumat. Návrh na změnu zákona předložil vládě ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang a v úterý se úprava objevila na webu Úřadu vlády ČR.

"Cílem navrhovaného předpisu je umožnit spolupráci mezi zpravodajskými službami a Generálním finančním ředitelstvím (GFŘ). Za tím účelem se navrhuje prolomit mlčenlivost správců daně pro zaměstnance GFŘ," uvedla BIS ve zdůvodnění návrhu. Pod ním je společně s jejím šéfem podepsaný i premiér Petr Nečas (ODS).

V zákoně o zpravodajských službách se má nově objevit odstavec: "Zpravodajská služba je oprávněna od GFŘ žádat informace získané při správě daní… Poskytnutí informací podle tohoto ustanovení není porušením povinnosti mlčenlivosti podle daňového řádu; porušením této mlčenlivosti není ani použití těchto informací zpravodajskou službou podle tohoto zákona."

Zákon má dát ale i po novele správci daně šanci, aby zpravodajcům nevyhověl. Pojistkou má být věta: "GFŘ nemusí žádosti vyhovět, pokud poskytnutím informací bude narušen zájem na řádném výkonu správy daní."

Autoři zákona shrnuli, že poskytování informací zpravodajským službám není v současné době ze strany správců daně vůbec možné. "Přitom informace z daňového řízení jsou v mnoha případech nezastupitelné: jen na základě informací získaných z více zdrojů, případně z různých typů zdrojů, lze vytvořit kvalitní obraz o situaci, případně určit směr dalšího zabezpečování informací," stojí ve zprávě předkladatelů.

Stát podle nich nemá v současné době možnost ověřit si původ finančních prostředků, které byly potřeba ke koupi státního majetku nebo majetku, který má zisk odvislý od rozhodování státních institucí.

"Obdobně ani nemá možnost si ověřit, zda poskytnuté informace ze strany soukromých společností, které se ucházejí o strategické státní zakázky, jsou pravdivé. Plnění úkolů zpravodajských služeb (minimalizace ekonomických rizik pro Českou republiku) je v tomto případě podstatným způsobem komplikováno," dodala BIS.

"S přístupem k údajům, které v rámci své činnosti shromaždují orgány daňové správy, by bylo často možné prokazatelným a nezvratitelným způsobem rozkrýt identitu netransparentních subjektů," zmínila dál předkládací zpráva zákona.

Zvolené řešení, kdy bude finanční informace agentům poskytovat jen GFŘ jako nejvyšší orgán zreformované daňové správy, autoři vyhodnotili jako nejhodnější.

"GFŘ disponuje celkovým pohledem na daňovou správu jak z hlediska územního, tak i věcného, a může tak posoudit vhodnost poskytnutí informací zpravodajským službám z hlediska účinnosti výkonu správy daní; skutečnost, že informace bude poskytovat jen jeden orgán, zaručí také jednotnou praxi a přehled o tom, jaké informace chráněné daňovým tajemstvím byly zpravodajským službám poskytnuty," dodala zpráva předkladatelů.

V návrhu zákona zatím chybí termín, od kdy by měl začít účinkovat. Dosud má za sebou připomínkové řízení a čeká ho projednání na vládě. Potom s ním musí souhlasit ještě parlament a prezident.

Vláda už letos prosadila novelu zákona o bankách, která prolomila bankovní tajemství a má umožnit zpravodajským službám nahlížet firmám a lidem na účty.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688