TNBiz (TN.cz)
Investice  |  30.07.2012 18:15:06

Lesy ČR jsou smířené s tím, že je vláda zřejmě během tří let připraví o devět miliard

PRAHA (MEDIAFAX) - Novelu zákona o státním podniku, která má vládě umožnit odsávat z těchto společností zisky a použít je na snížení deficitu státního rozpočtu, jsou Lesy ČR připravené respektovat. Agentuře Mediafax to v pondělí sdělil mluvčí Zbyněk Boublík, jeho podnik má za tři roky odevzdat devět miliard korun.

Úpravy normy o státním podniku připravilo ministerstvo zemědělství a vyhnula se mezirezortnímu připomínkovému řízení. Návrh se na vládním webu objevil minulý týden, Nečasův kabinet by o něm měl rozhodnout po návratu z prázdnin. Celý legislativní proces má pak doběhnout tak, aby změny pomohly vylepšit státní rozpočet už na letošní rok.

Státní podniky mají podle zákona nově zřídit fond zakladatele, pokud k tomu dostanou pokyn vlastníka, tedy státu. Vláda pak bude mít právo každoročně rozhodovat o tom, kolik firmy do nového fondu převedou peněz. Se souhlasem kabinetu následně státní podniky pošlou určenou částku ze svých finančních rezerv do rozpočtu České republiky.

"Bude-li zákon schválen, bude pro Lesy ČR závazný a Lesy ČR ho budou respektovat jako všechny ostatní platné právní předpisy," zmínil Boublík.

"Předkládaný návrh zákona by měl nabýt účinnosti dnem 1. prosince 2012," uvedlo ministerstvo zemědělství jako předkladatel zákona. Právě pod něj nejatraktivnější státní podnik, Lesy ČR, spadá.

"Tento termín je navržen s ohledem na termín účetních závěrek roku 2012 k 31. 12. 2012 a na předpokládané zapojení volných finančních prostředků státního podniku do rozpočtu roku 2012," dodal rezort Petra Bendla (ODS).

Podle předkladatelů zákona je norma v souladu s programovým prohlášením vlády, která nabádá k posílení příjmů státního rozpočtu.

"Tato potřeba je stále zřetelnější jednak s ohledem na pokračující vývoj rozpočtové krize v některých státech Evropské unie a jednak i s ohledem na to, že v podmínkách České republiky se stále více projevuje ta skutečnost, že snížení výdajové stránky státního rozpočtu, ke kterému programové prohlášení vlády taktéž nabádá a směřuje, má s ohledem na nezbytné mandatorní výdaje pro náležité fungování státu omezené možnosti," uvedli autoři zákona.

Ekonomicky aktivních státních podniků je v Česku 25. Šest z nich předkladatelé označili jako ty s neregulovanými zdroji. Kromě Lesů ČR a Budějovického Budvaru jde o Státní tiskárnu cenin, Českou poštu, Řízení letového provozu ČR a Vojenské lesy a statky ČR.

Právě Lesy ČR pak uvedli autoři zákona jako podnik, jehož příjmy chtějí do rozpočtu zapojit. Jenom za rok 2010 totiž vydělal přes 2,5 miliardy korun. U další státních firem možnost vytvoření fondu zakladatele zváží, jejich zisky totiž nedosáhly jednotlivě ani 250 milionů a měly by tak sloužit spíše pro jejich vlastní rozvoj.

Podle plánů ministerstva zemědělství by měly Lesy ČR podpořit letošní státní rozpočet jednou miliardou korun. V letech 2013 a 2014 by pak do fondu zakladatele převedly vždy čtyři miliardy.

Novelu zákona o státním podniku musí schválit vláda i obě komory parlamentu a pak podepsat prezident.

Státní rozpočet na letošní rok má schválený deficit 105 miliard korun. Ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) se ale nedaří vybírat na daních tolik, kolik si předsevzal. A problémy jsou také s transferem peněz z Evropské unie.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688