TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.07.2012 13:15:06

Průzkum: Sociální demokraté s KSČM by ve sněmovně většinu neměli

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokud by se v červenci konaly volby do dolní komory parlamentu, levicová ČSSD spolu s KSČM by dohromady neměly většinu křesel. Strany by společně získaly rovných sto mandátů, vyplývá z průzkumu, který v pátek zveřejnila společnost Factum Invenio.

Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, by podle aktuálního průzkumu překročilo šest politických stran.

"Nejlépe by si stály opoziční ČSSD a vládní koaliční ODS. Sociální demokracie zastavila pokles své podpory a stále výrazně vede. ODS od května postupně posílila o 2,4 procentního bodu a vrátila se na druhou pozici," uvádí v souhrnné zprávě k průzkumu veřejného mínění Factum Invenio.

Pohoršila si naopak KSČM, která oproti dřívějšímu šetření ztratila 1,9 procentního bodu a přišla tak o druhou příčku na pomyslném žebříčku volebních výsledků. Křesla by v dolní komoře obsadila také vládní TOP 09, která se stabilně drží nad hranicí 10 procent.

Průzkum navíc potvrdil, že by se do sněmovny dostala rovněž dvě uskupení, která zde v současném volebním období zastoupení nemají, totiž KDU-ČSL se ziskem 6,1 procenta voličských hlasů a SPO-Zemanovci, které by volilo 5,4 procenta lidí.

Pokud by se z těchto výsledků vycházelo při rozdělování hlasů na mandáty používanou dHondtovou metodou ve volebních krajích, ČSSD by pravděpodobně získala 59 mandátů.

Občanští demokraté by obsadili 47 křesel, KSČM by získala 41 mandátů, TOP 09 společně se Starosty a nezávislými 31 mandátů, KDU-ČSL 13 a SPOZ 9 mandátů.

"Z výzkumu tedy vyplývá, že pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly na konci července 2012, ČSSD by poprvé po dlouhé době nemohla vytvořit menšinovou vládu jen s podporou KSČM, dohromady mají 100 mandátů," konstatuje Factum Invenio a dodává, že by přicházela v úvahu například levicová koalice ČSSD a SPOZ s podporou komunistů, kteří by posbírali celkem 109 mandátů.

Pravicové strany ODS a TOP 09 by dohromady získaly nyní 78 mandátů, společně s KDU-ČSL pak 91 mandátů. Velká koalice ČSSD a ODS by nyní měla pouhých 106 mandátů.

Dotazování provedla společnost Factum Invenio ve dnech 12. - 22. července 2012 na reprezentativním vzorku 956 občanů ČR ve věku od 18 let.

Martina Týblová, tyblova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688