Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  24.07.2012 07:19:13

Mobius: Dlouhodobé investice ve „zkracujícím“ se světě

V dnešní elektronické době se novinky i fámy šíří jako nespoutaný živel. Záplava zpráv však velmi často rozdmýchává volatilitu, a pro investory tak může být někdy těžké vidět přes stromy les. A tak se velmi často stává, že je jejich rozhodnutí vyhnout se blížící se „katastrofě“ tím nejhorším možným, co mohli udělat. Já i můj tým jsme nedávno podnikli výpravu po různých evropských konferencích. Klíčová témata byla zpravidla stejná, krátkodobé a dlouhodobé výzvy. Na naší poslední zastávce v Londýně jsem požádal Toma Wu, více prezidenta a vrchního ředitele v Templeton Asset Management Ltd. s více jak dvacetiletými zkušenostmi na trzích, aby se s námi podělil o svůj názor na vývoj situace jak v krátkodobém, tak dlouhodobém horizontu.

Digitalizace a technika hrají v našich každodenních životech čím dál tím větší roli. Elektronické sítě nás udržují v kontaktu s našimi přáteli, rodinou, kolegy a poskytují nám stabilní přísun novinek, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Novinové titulky jsou dnes schopny oběhnout celý svět během několika vteřin, a zároveň tak způsobit obrat na trzích, to když se řada investorů ve snaze jednat rychle rozhoduje na základě emocí. Příkladem budiž hromadný úprk investorů z rizikových aktiv do bezpečných aktiv v době, kdy novinové titulky hlásaly „krizi na trzích“. K těmto přesunům kapitálu však docházelo v době, kdy ještě nebyla k dispozici všechna důležitá fakta, často se tak jednalo o rozhodnutí typu„nejdřív jednej, pak se ptej“.

Podle mých vlastních zkušeností je tento postup tím nejhorším možným. Proto také jednáme přesně opačně, nejdříve si klademe otázky a až poté jednáme. Mark Mobius i zbytek týmu ve Franklin Templeton se  v tomto naučil mnohé od moudrého sira Johna Templetona, který věřil v dlouhodobý pohled na věc. Tento přístup je základem úspěchu investic v dlouhodobém horizontu a byl postupem času opakovaně testován samotnými finančními trhy. To když jsme letos byli například u rozvíjejících se trhů svědky dvojciferných nárůstů i poklesu v rámci jediného měsíce!

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius


Tento vývoj nám poskytl velmi cennou lekci. V tomto volatilním prostředí věřte svému dlouhodobému pohledu, fundamentu a analýze na úrovni společnosti. Nereagujte na krátkodobé, často senzaci honící, zprávy. Jsme si vědomi makroekonomického klimatu, ten však nehraje při našem rozhodování hlavní roli. Často vyhledáváme společnosti se silným cash flow a příznivým dividendovým výnosem. Zkoumáme kvalitu managementu, se kterým se také, je-li to možné, osobně setkáváme. Najdeme-li společnost, která je podle nás zajímavou investiční příležitostí, investujeme do ní a tohoto rozhodnutí se pak držíme tak dlouho, dokud věříme v silný potenciál růstu této investice.

 

Rada drobným investorům

Pro řadového investora je časování trhu nesmírně těžké, ne-li nemožné. Nejlepší radu, kterou můžeme těmto investorům dát je diverzifikace. Ani ta však není garancí ochrany portfolia před ztrátami.
S ohledem na to, že jednotlivé události neovlivní trhy ve stejný čas, věříme, že je důležité diverzifikovat napříč celým světem a zvyšovat expozice v zemích s atraktivními vyhlídkami ekonomického růstu. Letošní průzkum sentimentu Franklin Templeton Global Investment Sentiment Survey prozradil, že je celá řada investorů silně zaujata vůči svému domácímu trhu a preferují investování na něm, namísto investování na zahraničních trzích. To je ale v rozporu s geografickou diverzifikací, jež hlásá investování i za hranicemi domácího trhu a držení globálního pohledu na věc.
Samozřejmě, investoři by preferovali kladné výkonnosti na úrovni jednotlivých týdnů, měsíců i let, to je však nemožné. Budeme-li se soustředit na krátkodobý vývoj, je velmi pravděpodobné, že budeme smeteni volatilitou. Minulé výkonnosti nejsou garancí výkonností budoucích. V uplynulých letech jsme byli svědky tíhnutí trhů k vytrvalým býčím trhům, což se nyní zdá být kamenem úrazu. Investoři si dnes totiž pamatují pouze období obratu na trzích a realizaci vysokých ztrát, namísto pozvolného růstu, který jim přinášel ovoce


Příklad v praxi: Thajsko vs. eurozóna

Thajsko, sužované v roce 2011 silnými záplavami, je názorným příkladem toho, že se vyplatí držet se dlouhodobých rozhodnutí. V roce 2011, kdy zemi pustošily povodně,se mnoho investorů rozhodlo ze země odejít a investovat své peníze jinam. Nyní je již však thajský akciový trh opět na růstové vlně, ekonomiku navíc ženou vzhůru vládní pro růstová opatření, jakým je například zvýšení minimální mzdy. Mezinárodní měnový fond tak Thajsku aktuálně předpovídá ekonomický růst cca 5 % pro rok 2012 a cca 7,5 % pro rok 2013. To už je v porovnání s celou řadou vyspělých zemí opravdu solidní výkon.
Dnešní evropská krize pak jasně píše velmi podobný příběh zkázy a nejistoty přicházející z novinových titulků, kdy si i tento vývoj nepochybně vybral svou daň na trzích po celém světě. Osobně věřím v to, že se Evropě podaří své problémy vyřešit. K tomuto přesvědčení mne vede odhodlání evropských lídrů řešit problémy s fiskálními deficity prostřednictvím zavedení požadavků na státní rozpočty. Je pravda, že tato opatření nemusí být v některých zemích aplikována, ať již z důvodu nevole obyvatel, či jednoduše z důvodu byrokratických překážek. Z našeho pohledu se však Evropa vydala správným směrem, kdy budou krátkodobé těžkosti některých obyvatel starého kontinentu vykoupeny dlouhodobým pozitivním vývojem všech obyvatel v Evropě.


To je opravdové poselství a zároveň mé motto: Svět patří optimistům!

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.
Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiusehttp://mobius.blog.franklintempleton.com/2012/06/27/long-term-investing-in-a-short-term-world/

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688