Research (Proinvestory.cz)
Investice  |  23.07.2012 11:58:18

Skandál kolem LIBOR je jen rozbuška

V poslední době se velmi mluví o manipulaci klíčové londýnské mezinárodní úrokové sazby (LIBOR). Tyto manipulace ve své podstatě postihly prakticky každého, kdo se ať tou či jinou formou přišel do styku s finančním trhem. Pokud jde o princip stanovování sazeb (zjednodušeně řečeno - dnes se z reportovaných sazeb vyřadí extrémy a zbytek se zprůměruje), moudřejší budeme v září, kdy v Basileji mají o budoucnosti LIBOR jednat guvernéři centrálních bank.

Vzhledem k tomu, že na stanovování sazeb LIBOR se podílejí i americké banky, vyšetřování manipulací sazeb se nevyhne ani Spojeným státům -  jako první na ráně budou Citigroup a JP Morgan. Toto vyšetřování však nepovedou pouze centrální banky, ale pokud možno na nich nezávislé instituce, ideálně soudy. Centrální banky totiž nejsou v dané situaci nezávislý orgán, ale mají své vlastní zájmy.

 

Jaký mohl být zájem centrálních bank?

Je zde jeden dosah zkreslených sazeb, o kterém se dosud prakticky mlčí. Schválně se podívejte na graf porovnávající LIBOR se sazbami Fedu. Korelace je s výjimkou podzimu 2008 prakticky dokonalá.

Link na graf: http://proinvestory.cz/wp-content/gallery/cache/330__500x_fed-libor.jpg

 

Zvýšená míra rizika je to poslední, co si centrální banky přejí. Nebýt uvedených manipulací, byla by tato korelace ta tam. Jakýkoliv nárůst volatility globálních úrokových sazeb by jen přispívalo k růstu rizika na trzích, v případě vyšší paniky by se  možná objevovaly až runy na banky.

Je tak nabíledni, že zmanipulované sazby LIBOR vyhovovaly centrálním bankám po celém světě, počínaje Fedem až po Bank of England.  Že by proto centrální banky nereagovaly na signály ukazující na možnou manipulaci? Vím, že toto je už extrémní úvaha, ale přesto -  že by byl systém nastaven tak, jak byl, aby v případě potřeby bylo možné dostat sazby do požadovaných mezí???

 

Co je zatím z vyšetřování  známo?

Třeba to, že Citigroup je z manipulace sazeb obviněna i v Japonsku a již v lednu tam byla ze stanovování sazeb vyřazena. Německý regulátor BaFin začal vyšetřovat Deutsche Bank. Již probíhá vyšetřování švýcarských bank (konkrétně Credit Suisse a UBS) německými, resp. francouzskými orgány. Podobná vyšetřování již probíhají delší dobu i ve Spojených státech, první žaloby lze čekat ještě letos.

Jakmile budou posbírána potřebná data, lze čekat vlnu žalob od klientů či nezúčastněných bank, které se budou cítit poškozeni zmanipulovanými sazbami. V tomto případě to hrozí historicky největší vlna žalob na banky ze strany klientů. Taková, že banky mohou mít velké problémy ji ustát. Pokuta ve výši 450 mil. USD placená bankou Barclays, budou jen drobné a banky se budou snažit o mimosoudní vyrovnání.

 

K čemu mohou žaloby vést?

Tyto žaloby mohou směřovat nejen na banky jako finanční instituce, ale i na manažery či jednotlivé tradery v bankách, kteří zřejmě již něco tuší. V případě, že vyšetřovatelé v rámci probíhajícího vyšetřování narazí na další pochybné věci, mohou rozšířit záběr stávajícího vyšetřování nebo odstartovat zcela nová vyšetřování. Jako pravděpodobný výsledek se mi jeví mnohaletá komplexní hloubková kontrola celého globálního bankovního sektoru.

Tato kontrola přinese nové regulace. Je klidně možné, že na banky se za pár let bude pohlížet jako na „utilities“, tedy podobnou optikou jako na elektrárny, vodárny apod., a to včetně aplikovaných regulací.

Tyto nové regulace se mohou stát druhou nohou, na které bude stát k nepoznání proměněný světový finanční systém.

 

Tyto zprávy pro vás vytváří server Proinvestory.cz ve spolupráci se serverem SILVERUM .
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.08.2023Skandál kolem filmu Barbie vrátil společnost Mattel do centra pozornosti Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
28.07.2017Není dirigent Libor jako dirigent Libor Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688