TNBiz (TN.cz)
Investice  |  23.07.2012 10:05:16

Bureš: Španělské výnosy jsou znovu nad sedmiprocentní zónou smrti

PRAHA (MEDIAFAX) - Akciové trhy na konci minulého konečně narazily a euro spadlo k nejslabším úrovním za poslední dva roky. Podle hlavního ekonoma Era Poštovní spořitelny Jana Bureše není divu, protože v eurozóně není nikomu dvakrát moc do zpěvu.

Španělské výnosy vyskočily vzhůru o 27 bps a usadily se znovu pohodlně nad sedmiprocentní hranicí, za kterou zpravidla startuje panika. To vše navzdory přijetí předběžného balíku pro španělské banky na páteční telekonferenci ministrů financí eurozóny.

Podle ekonoma Bureše to má několik příčin. "Za prvé, pomoc španělským bankám půjde v tuto chvíli přes španělský stát a nafoukne jeho veřejný dluh. I když příští rok může být pomoc přepsána na nový fond ESM, z něhož půjde přímo bankám, Němci dál chtějí, aby finální záruky nesl Madrid. Smrtící smyčka spojující problémy bank s národní kasou by tak zůstala zachována," podotkl Bureš.

Druhým důvodem podle něj je, že španělská ekonomika (podobně jako řada jiných periferií) přiznává horší výhled pro tento a příští rok. Namísto očekávaného růstu by ekonomika letos měla propadnout o půl procenta a k růstu se vrátit až v roce 2014. Nezaměstnanost by podle nových očekávání měla setrvat nadále v okolí hrozivých 24 procent.

"Třetím důvodem je to, že problémy španělských regionů začínají eskalovat. V pátek Valencie požádala o půjčku ze speciálního fondu na podporu regionů, protože prakticky ztratila přístup k tržnímu financování. To může být i osud dalších regionů jako Katalánsko, které velikostí ekonomiky skoro předčí Portugalsko. Celkově to bude znamenat vyšší tlak na emise dluhopisů centrální vlády z Madridu," upozornil Bureš.

A poslední příčinou je to, že samy o sobě výnosy nad sedmi procenty jsou pro investory důvodem k sebe-naplňující se panice. "Španělsko se proto logicky čím dál hlasitěji obrací s prosbami na ECB, která jediná má dostatek prostředků k rychlým intervencím na národních dluhopisových trzích. ECB ale v posledních týdnech zůstává velice tvrdým hráčem. Program na skupování periferního dluhu (SMP) zůstává zamrzlý a president Draghi zatím odmítá další mimořádné operace s poukazem na to, že ECB nemá v popisu práce řešení finančních problémů národních států," prohlásil Bureš.

Tvrdá linie se ukázala na konci týdne také v přístupu vůči Řecku. Až do vyjasnění nového plánu s Trojkou (nejdříve v září), budou mít řecké banky zmražený přístup k levným penězům z ECB (ECB nebude akceptovat jako kolaterál řecká aktiva). "To může znovu nastartovat odliv depozit z řeckých bank a přelít novou vlnu napětí do Španělska a Itálie. Čeká nás tedy ještě horké léto. Uvidíme, kolikrát se letos bude z dovolená vracet kancléřka Merkelová," dodal hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:22  Stabilní koruna navzdory poklesu tuzemských sazeb ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  Konec půstu – vstříc růstu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688