Josef Kvarda (HighSky)
Okénko investora  |  20.07.2012 13:00:06

Tajemství americké zaměstnanosti

Hypoteční krize, která vypukla v roce 2008, vedle negativního dopadu na světové hospodářství také významně přepsala historické statistiky, ovlivnila osudy mnoha lidí a podtrhla nepříznivou dekádu amerického trhu práce. Míra nezaměstnanosti dosahuje maxima od začátku osmdesátých let, průměrná doba nezaměstnanosti vzrostla na 35 týdnů, což je téměř trojnásobek dlouhodobého průměru v poválečné éře. Navíc v posledních 12 letech dlouhodobý růstový průměr zaměstnanosti klesá. Nezaměstnanost sice v posledních čtvrtletích slábne, bohužel však pomalu.

Posílení trhu práce se tentokrát plně nedostavilo z několika důvodů. Jedním z nich je, že růst HDP není tak silný jako v dekádách minulého století. Navíc pravidlo spojení hospodářského rozmachu/posílení růstu ekonomiky a zlepšení podmínek trhu práce již tolik neplatí. Efekt "Jobless recovery" - oživení ekonomiky bez adekvátního posílení trhu práce poslední dekády trvá.

Podívejme se na tyto faktory detailně. Od začátku milénia došlo ke kumulaci nepříznivých globálních jevů: nejprve vyprázdnění bubliny přeceněných akcií (zejm. technologických firem), korporátní selhání, teroristické útoky, dlouhodobý silný růst cen energií a později také hypoteční krize. To mělo za následek oslabení dlouhodobého průměrného růstu ekonomiky USA (v letech 2001 - 2011 na 1,6 % ze 4,3 % v letech 1996 - 2000) a zvýšení trvající nejistoty v ekonomice a na finančních trzích. Navíc v časech nejistého hospodářského výhledu se firmy nepouštěly do odvážných expanzivních plánů a přechodné růstové tlaky na produkční kapacity řešily snahou o posílení produktivity práce.

Nejinak je tomu i v současnosti. Dluhová krize eurozóny není izolovaný problém starého kontinentu. Nemá na USA tak drtivý dopad, s jakým hypoteční krize dorazila do Evropy. Přesto nejistota vlivu dluhové krize na finanční trhy a světovou ekonomiku zjevně způsobuje oslabení jinak nevýrazné růstové dynamiky americké ekonomiky, která se pozvolna vzpamatovává z hypoteční krize. Malý růst americké zaměstnanosti nemusí být trvalým jevem, chce to pouze „maličkost“: řešení fiskální pozice Evropy a rozptýlení mlhy nejistot a stresu. Přitom skříň kostlivců ještě nemusí být prázdná, vážným problémem se může stát fiskální pozice právě USA. 

Ing. Josef Kvarda

analytik společnosti HighSky Brokers, a.s.

Vystudoval ekonomickou fakultu VŠB v Ostravě, obor národohospodářství. Působil jako analytik ve společnosti ATLANTIK finanční trhy, kde se zabýval makroekonomickými analýzami a projekcemi hlavních světových ekonomik a finančních trhů, zejména měn. Od ledna 2012 pracuje jako analytik ve společnosti HighSky Brokers a pokrývá forexové a komoditní trhy. Rovněž se specializuje na světovou a domácí makroekonomickou situaci. Pravidelně přednáší o finančních trzích a fundamentální analýze na seminářích pro veřejnost. Součástí jeho analytické práce je také poskytování informací a komentářů.

O SPOLEČNOSTI
Společnost HighSky Brokers, a.s. je prvním obchodníkem s cennými papíry na českém trhu, který svým klientům poskytuje možnost obchodovat měny, komodity, akcie, akciové indexy a dluhopisy prostřednictvím nové obchodní platformy MetaTrader 5. Tuto platformu využívá jako jeden z prvních i v Evropě. Společnost vznikla v roce 2010 a disponuje licencí České národní banky. Základní kapitál společnosti činí 37, 5 milionů korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688