Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  20.07.2012 12:56:41

ETFka s aktivní správou konkurují podílovým fondům

Burzovně obchodované fondy již nemusí pouze kopírovat sledovaný index. Na trhu se objevují nové aktivně řízené fondy, které mohou překonat výkonnost trhu. Portfolio manažeři těchto ETFek se snaží vybírat tituly, u nichž se očekává růst tržní ceny. Celková nákladovost ETFek s aktivní správou je oproti klasickým podílovým fondům nižší.

Jedním z rozdílů mezi podílovými a burzovně obchodovanými fondy je způsob správy portfolia. V prvním případě se o portfolio fondu stará manažer, který může být při výběru vhodných cenných papírů velmi aktivní. Na základě nejrůznějších analýz vybírá tituly, u nichž očekává zajímavé zhodnocení. Cílem působení manažera je přinést podílníkům vyšší zhodnocení než nabízí určitý trh (index).

U naprosté většiny burzovně obchodovaných fondů není cílem překonat trh, ale co nejvěrněji jeho výkonnost kopírovat. K dosažení tohoto cíle není zapotřebí aktivně vyhledávat atraktivní tituly, ale postačí udržovat v portfoliu ETFka přesně ty tituly, které reprezentují sledovaný index. Oproti klasickým podílovým fondům jsou váhy jednotlivých titulů v portfoliu ETFka a indexu shodné. Vynechány mohou být cenné papíry, jejichž váha je zanedbatelná a nákup by byl obtížný či nákladný.


Čtyři nová ETFka s aktivní správou

V současné době najdete ve světě pouze několik burzovně obchodovaných fondů, které se odklánějí od obvyklého kopírování určitého indexu. Portfolio je u těchto ETFek spravováno aktivně přítomným manažerem. V Evropě se například jedná o fondy Pimco Euro Short Maturity Source ETF a Pimco European Advantage Government Bond Index Source ETF. Obě ETFka investují do státních dluhopisů. Na akcie evropských firem je zaměřen fond Source Man GLG Europe Plus Source ETF.

Podle švýcarského internetového deníku Cach.ch se nabídka aktivně spravovaných akciových ETFek nabízených v Evropě rozroste o další čtveřici produktů, a to JB Smart Equity ETF World, JB Smart Equity ETF Emerging Markets, JB Smart Equity ETF Europe a JB Smart Equity ETF Asia. Správu fondů mají na starosti manažeři společnosti Swiss & Global Asset Management.

 

Manažeři ETFek vyhledávají atraktivní akcie

Cílem ETFek je přinášet vyšší zhodnocení, než nabízí srovnávací index (pozn. jako benchmark slouží u všech fondů indexy rodiny MSCI). Oproti pasivně řízeným burzovně obchodovaným fondům jsou jednotlivým akciím přiřazovány váhy nikoliv podle jejich tržní kapitalizace, ale na základě výsledků vlastních analýz. Manažer fondu vyhledává podhodnocené akcie, u nichž očekává růst.

 

Celková nákladovost je velmi nízká

Za správu ETFek s aktivní správou si účtuje společnost Swiss & Global Asset Management 0,45 % ročně. Celková nákladovost fondu (TER) se pohybuje mezi 0,6 % a 0,7 %. U pasivně řízených ETFek stejného zaměření se pohybuje celková nákladovost kolem 0,4 %, v případě klasických podílových fondů je to okolo 1,8 %. Z tohoto pohledu zůstala nákladovost na velmi příznivé úrovni.

 

Vzniká klasickým podílovým fondům konkurence?

V posledních letech si získaly burzovně obchodované fondy řadu příznivců především kvůli své transparentnosti, rychlé obchodovatelnosti, příznivým celkovým nákladům a pestré nabídce produktů. V současné době můžete pomocí ETFek investovat do různých tříd aktiv, pokrýt téměř všechny myslitelné regiony, země či sektory. V době finanční krize si investoři oblíbili i ETFka investující do drahých kovů.

Pokud vezmeme v úvahu všechny výhody burzovně obchodovaných fondů, a manažerům se podaří překonat výkonnost trhu, možná se ETFka s aktivní správou brzy stanou nebezpečnou konkurencí pro klasické podílové fondy.

Článek převzat z etfs.cz, další informace na http://www.penizenavic.cz/clanky/etfka-ktera-stoji-za-vasi-pozornost

Čtěte články o investování na PenizeNAVIC.cz http://www.penizenavic.cz/investovani

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688