TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.07.2012 00:35:05

Vláda projedná zvýšení platů poslanců a soudců i zpřísnění podmínek umělého oplodnění

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministři na čtvrtečním zasedání vlády projednají zvýšení platů soudců, senátorů a poslanců v reakci na nedávné odmítavé stanovisko Ústavního soudu ke snižování platové základny soudců. Dalšími tématy budou poslanecké a senátní návrhy zákonů, například zpřísnění podmínek umělého oplodnění.

Platová základna, podle které se platy soudců i politiků počítají, by pro rok 2013 podle návrhu činila 61 713,90 koruny. Pro určení platu a náhrad výdajů soudců Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu, vrchních soudů, krajských soudů a okresních soudů se v lednu 2013 oproti platové základně platné v červnu 2012 tak zvýší o 4491,40 koruny, platová základna soudců Ústavního soudu se zvýší, pokud návrh legislativou projde, o 9982,90 koruny, stejně jako ostatním představitelům státní moci včetně poslanců, senátorů a europoslanců.

Hrubý poslanecký plat by tak po přepočtu vzrostl z 55 900 korun na 66 700 korun, ministerský z 106 600 korun na 127 200 korun a premiér by si polepšil o bezmála 30 tisíc korun na 179 tisíc měsíčně.

Návrh poslanců Jaroslava Plachého (ODS), Marka Bendy (ODS) a Jitky Chalánkové (TOP 09) by měl zpřísnit podmínky pro umělé oplodnění, z jedněch zárodečných buněk anonymního dárce by mohlo být vytvořeno maximálně osm embryí, uchovávala by se data o dárcích a lépe by se ošetřila příbuznost dárců.

Zákonodárci požadují zákaz provedení umělého oplodnění v případě, že mezi anonymním dárcem a ženou je biologická příbuznost. Podobně by se nemělo oplodnění podle novely uskutečnit ani v případě, že příbuznost je mezi anonymními dárci navzájem.

Dále chtějí, aby existovala povinnost evidování údajů o dárcích pohlavních buněk. Konkrétně půjde o jméno, příjmení, datum a místo narození, rodné číslo, státní občanství a místo trvalého pobytu. Takové údaje budou vedené v dodatku knihy narozených na matrice a budou přístupné jen omezeně.

Ministerstvo spravedlnosti předložilo kabinetu Petra Nečase (ODS) novelu zákona o soudech, zavádějící elektronický generátor, který bude přiřazovat jednotlivé případy soudcům. Justiční rezort chce novinkou omezit možné zásahy lidí do přidělování případů.

"Generátor bude ve zjednodušeném pohledu pouze 'losovacím zařízením', které však bude čerpat údaje z vnějšku, konkrétně z rozvrhů práce jednotlivých soudů," uvádí důvodová zpráva novely. Změna zákona se bude týkat pouze těch soudů, kde jsou alespoň dvě příslušná oddělení v jedné specializaci. Kde nejsou, bude muset rozdělovat předseda soudu po poradě se soudcovskou radou práci jinak.

Podle ministerstva je současný systém, kdy soudci dostávají rovnoměrně případy v předem určeném pořadí a kdy mohou být "z kolečka" vynecháni, pokud nemají čas, nedostačující. Obává se, že se dá lehce zjistit, jaký soudce či senát bude konkrétní případ řešit. "V praxi se vyskytly případy, kdy je tato slabina stávajícího systém využita, přičemž je velmi obtížné tvrdit, že se tak stalo," dodávají úředníci ministerstva, lidé podle nich čekají s podáním do doby, než na ně jejich předem vybraný soudce připadne. Nový systém bude náhodně generovat čísla. Podle ministerstva tak nemůže dojít ke zneužití systému. Návrh zkritizovali zástupci Nejvyššího správního soudu i Ústavního soudu.

Postupný přechod od přidělování bezplatných emisních povolenek na emise skleníkových plynů k systému nákupu povolenek v dražbách má zajistit nová právní úprava z pera ministerstva životního prostředí. Návrh zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů zapracovává právní předpisy Evropské unie v oblasti ochrany klimatu a upravuje podmínky v oblasti obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, zejména postupný přechod od přidělování bezplatných emisních povolenek k systému nákupu povolenek v dražbách. Dále upravuje podmínky vydávání povolení k emisím skleníkových plynů či podmínky zjišťování, vykazování a ověřování vykázaného množství emisí.

Evropská komise se v roce 2007 zavázala snížit emise skleníkových plynů do roku 2020 minimálně o 20 procent ve srovnání s rokem 1990. Členské státy tak musí podle směrnice EU použít minimálně 50 procent výnosů z aukcí povolenek na konkrétní aktivity spojené se snižováním emisí skleníkových plynů a přizpůsobeními se negativním dopadům změně klimatu. Česká republika by mohla z aukcí povolenek v závislosti na ceně povolenky získat 40 až 120 miliard korun.

Princip Evropského systému emisního obchodování (EU ETS) spočívá ve vytváření finančního stimulu ke snížení emisí tím, že podniky, které vypouštějí menší objem emisí oxidu uhličitého, než představuje množství přidělených emisních povolenek, mohou nevyužité povolenky prodat společnostem, které jich naopak mají nedostatek. Podnik, který by za daný kalendářní rok nevyřadil objem emisních povolenek odpovídající vyprodukovaným emisím, by byl nucený zaplatit pokutu ve výši 100 EUR za každou neodevzdanou povolenku.

Podle předkládací zprávy je nezbytné, aby některá ustanovení návrhu zákona nabyla účinnosti již v druhé polovině roku tohoto roku. Jedná se zejména o ustanovení upravující problematiku dražby povolenek a jmenování dražitele, prostřednictvím kterého bude Česká republika povolenky dražit. Evropská komise totiž plánuje určitý objem povolenek, na kterém se bude podílet i Česká republika, vydražit již v průběhu roku 2012, a tudíž je nezbytné mít k dispozici právní úpravu, na základě které se bude moci Česká republika aukcí účastnit.

Vláda se také bude zabývat poslaneckými návrhy na snížení spotřební daně z pohonných hmot nebo zrušení akcií na majitele, senátoři zase ministrům předložili k posouzení novelu, podle níž by si lidé mohli častěji měnit zdravotní pojišťovnu.

Jan Drahorád, Jan Kálal, Miroslav Kyncl, Zuzana Fojčíková, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688