TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  18.07.2012 10:40:16

Čerpací stanice EuroOil zahájí plošný prodej vysoceobjemových biopaliv (18.7.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Síť čerpacích stanicí EuroOil se jako první celorepubliková síť rozhodla pro plošné zavedení distribuce vysoceobjemových biopaliv. EuroOil o tom informoval ve středu s tím, že do konce roku bude na šedesáti svých stanicích nabízet směsnou motorovou naftu SMN 30 nebo Ethanol E85.

„Chceme využít trendu, který nepopiratelně v posledních letech začal a bude pokračovat, tedy využití biopaliv pro automobily. Proto se v rozšiřování nabídky zaměříme především na tento druh pohonných hmot,“ uvedl Jan Duspěva, obchodní ředitel společnosti ČEPRO, které síť EuroOil patří. Podle jeho slov tímto krokem EuroOil zahájí svoji novou obchodní strategii, v rámci které chce rozšířit portfolio pohonných hmot na čerpacích stanicích a nabídnout každému motoristovi palivo, o které má zájem.

Podle informací ministerstva průmyslu a obchodu o biopalivech se loni v ČR spotřebovalo více než 245 tisíc tun biopaliva FAME, což představuje meziroční nárůst o 33 procent. Bioethanolu se v České republice spotřebovalo 79 tisíc tun (+14 % meziročně).

Státní distributor paliv ČEPRO je průmyslovým podnikem působícím v ČR. Společnost provozuje síť 1133 km produktovodů o celkovém objemu 47 tisíc metrů krychlových. Pod společnost dále spadá 650 skladovacích nádrží a 192 čerpacích stanic EuroOil po celém Česku.

Podle informací ČEPRO vnímají řidiči jako hlavní přednost biopaliv jejich cenovou výhodnost, protože jsou zatíženy nižší spotřební daní. „Rozdíl může činit u benzínu až deset korun na litr, u nafty jde zhruba o tři koruny. To je v době ekonomické krize, kdy řada lidí počítá každou korunu, velmi zajímavý benefit do rodinného rozpočtu,“ konstatuje Duspiva s tím, že příprava a úprava vozu pro využití ethanolu je v dostupné cenové relaci několika tisíc korun.

„Biopaliva ve všech formách jsou dosud jedinou alternativou nabízející dnešním provozovatelům sítí další využití jejich zařízení bez jakékoli úpravy,“ řekl místopředseda představenstva PREOL Martin Kubů. Současně podle něho biopaliva nevyžadují změny jak motorových vozidel, tak celé distribuční cesty paliv do vozidel. „Tyto změny, v případě masivního přechodu od kapalných paliv k jiným alternativám, budou znamenat mnoho miliard korun vynucených nákladů, které v konečném důsledku v budoucnu zaplatí motorista v ceně vozidla a nové pohonné látky,“ upozornil Kubů.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688