TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.07.2012 13:00:05

Kubice: Lessy mi oznámil, že v září skončí

PRAHA (MEDIAFAX) - Policejní prezident Petr Lessy oznámil v červnu ministrovi vnitra Janu Kubicemu (nez.), že v září ve své funkci skončí. Nebyl to přímo slib, ale úmysl, řekl v úterý ministr ve vysílání České televize.

"Nezaznělo tam slovo slibuji. V červnu mi sdělil svůj úmysl, že v září skončí jako policejní prezident," uvedl Kubice, který chtěl policejnímu prezidentovi v červnu odebrat osobní ohodnocení, tedy přibližně 20 tisíc korun z platu. Lessy mu prý tehdy řekl, že to není třeba, že stejně z postu v září odejde.

Policejní prezident se ale podle některých úterních informací v médiích vyjádřil, že odcházet nechce. "O odchodu neuvažuji, zvláště ne v současné situaci. Platí, že kapitán loď opouští jako poslední," řekl.

Kubice připomíná, že policejního prezidenta podporují policejní odbory. Ministr vnitra ho nechce k odchodu sám vyzývat. "Tato situace je natolik vyhrocená, že do ní nehodlám házet další kanystry s benzínem," dodal ministr.

Proti policejnímu prezidentovi se vyslovil premiér Petr Nečas (ODS), který označil Lessyho chování za hranou politizace s tím, že takové chování je s jeho funkcí neslučitelné. "Musím říci, že postupu pana policejního prezidenta v posledních dvou týdnech příliš nerozumím. Respektive se obávám, že mu začínám rozumět až příliš dobře," prohlásil Nečas a dodal: "Pan policejní prezident se musí rozhodnout, zda je prezidentem nezávislého, nestranického a nepolitického policejního sboru, nebo zda nakročil cestou politického aktivisty. Tímto směrem nakročil a pohybuje se podle mého názoru už jemně za hranou, což je s chováním policejního prezidenta neslučitelné."

Prezident Lessy minulý čtvrtek ve sněmovně upozornil na telefonické kontakty s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) kvůli vyšetřování kauzy nákupu armádních letounů CASA. Ministr a policejní prezident se následně veřejně přeli o to, co si mezi sebou řekli. Zatímco opozice stojí na straně Lessy, koalice - včetně ministra vnitra Jana Kubiceho (nestr.), stojí spíš proti němu. Policejní prezident proto o víkendu svému sboru rozeslal dopis, ve kterém policisty vyzývá, aby se tlaku politiků nezalekli.

Jan Drahorád, Filip Nachtmann, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688