TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  16.07.2012 09:10:05

Registry vozidel stále nepracují všude správně, situaci řeší mobilní týmy

PRAHA (MEDIAFAX) - Většina centrálních registrů vozidel (CRV) v České republice funguje standardně, avšak na několika místech je stále třeba asistence mobilních týmů. Agentuře Mediafax to v pondělí sdělil Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

"Ministerstvo dopravy ve spolupráci s dodavatelem situaci aktivně řeší. V pátek do krajských měst vyslalo mobilní týmy a v pondělí 16. července v této činnosti nadále pokračuje. Na řadě míst tak dnes už odbavování žádostí probíhá standardním způsobem, na několika dalších místech pak mobilní týmy dodavatele a ministerstvo operativně pomáhá úředníkům metodicky a uživatelsky řešit situaci přímo na přepážkách tak, aby uspokojilo žadatele," uvedl Neusar.

Podle ministerstva se již podařilo odstranit řadu problémů." Během víkendu proběhla analýza dotazů na helpdesk z minulého týdne a byly vyhodnoceny nejčastěji se opakující dotazy. Bezprostřední podpora byla v první fázi zajištěna v několika krajských městech. K nejčastějším dotazům byl vypracován stručný návod, jak postupovat a v současné době jsou už tyto informace vloženy přímo do aplikace, aby byly přístupné každému uživateli," upřesnil Neusar.

Právě nezkušenost úřednic s prací s novým systémem je zřejmě hlavním problémem. "Naše pracovnice nejsou zaškoleny, pracují tak na padesát procent," uvedl v pondělí v České televizi vedoucí odboru dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Michalík s tím, že jsou tak výrazně pomalejší než před zavedením nového systému.

Už v průběhu minulého týdne byly také podle ministerstva do systému vloženy softwarové úpravy, které by měly dále zlepšit funkčnost celé aplikace. Od pondělí 16. července by tak podle dodavatele měl být například odstraněn problém, kdy se nově zavedené údaje do aplikace CRV, přestože zůstávaly součástí aplikace, v některých případech nezobrazovaly. Celkově tak aplikace CRV z hlediska funkčnosti vykazuje vzestupnou tendenci.

Ministerstvo dopravy také bude po dodavatelské firmě požadovat zaplacení sankcí. "Jejich výše se bude odvíjet také od toho, kdy dodavatel kompletně splní zadání a zajistí bezproblémový provoz. Podle smlouvy je možnost požadovat dva miliony korun za každý den, kdy systém neběží správně," doplnil Neusar.

Registr měl začít fungovat minulé pondělí v 7.00. S jeho spuštěním ale odstartovaly problémy a systém kolaboval. Na úřadech se vytvářely fronty lidí, pracovat znovu začal pouze na některých místech. Systém ale nefungoval v plném rozsahu, uznal rezort dopravy. V současnosti stále ale systém doprovází problémy.

Registr vozidel byl mimo provoz první červencové dny, v té době se do něj nahrávala a zabezpečovala všechna data. Registr totiž přecházel ze správy ministerstva vnitra na ministerstvo dopravy.

Z evidence ministerstva vnitra se převádělo 14,5 milionu záznamů o 7,5 milionu aktivních vozidel, která jezdí po českých silnicích. Kromě převodu dat se muselo proškolit 330 lidí z celkových 1400, kteří se evidencí vozidel zabývají.

Nový centrální registr vozidel by měl být přehlednější, má umožnit například registraci značek na přání nebo převod registračních značek mezi vozidly jednoho majitele. Měl by být napojený na základní registry, policii a evidenci kradených aut v zahraničí.

Ministerstvo dalo za software registru 37 milionů korun, dalších deset milionů šlo na dotaci pro obce, aby registr mohly provozovat.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688