Marek Hatlapatka (Cyrrus)
Okénko investora  |  13.07.2012 16:36:16

Apple a Samsung - drtivá dominance

S chytrými telefony, tzv. smartphony, se v poslední době roztrhl pytel. Mezi nové přírůstky se brzy zařadí Lumia od Microsoftu či Black Berry 10 od RIM. Nový smartphone brzy začnou prodávat také firmy Google, Amazon nebo Nokia. Žádná z těchto firem ale nedokáže čelit konkurenci od Apple a Samsungu, firmy Nokia a RIM to téměř potápí.

V čem tkví úspěch dvou firem a neúspěch ostatních? Apple není snad ani třeba popisovat. Je průkopníkem a inovátorem v tomto businessu, dalo by se říci i trend-setterem (neboli udává trend) s důrazem na design. První iPhone začali prodávat již v roce 2007 a momentálně mají již několikátou generaci, což v porovnání s nynějšími prvními prototypy některých jiných firem nesnese ani srovnání. I proto si mohou dovolit nastavit ceny poměrně vysoko, protože iPhone již dávno není jen telefon, ale je to styl, móda, a za to se připlácí. Samsung jede na vítězné vlně hlavně kvůli kvalitě, ceně a operačnímu systému. Do businessu se smartphony se pustili také relativně brzy a nyní již mají několikátou generaci chytrých telefonů.

Proč se nedaří ostatním? Důvodem je to hlavně operační systém. Trh s aplikacemi pro chytré telefony se počítá v desítkách miliard dolarů a vývojáři chtějí programovat aplikace v těch operačních systémech, kde je nejvíce zákazníků. Těmi jsou iOS (iPhone od Apple) a Android (Google, Samsung). Ostatní firmy se svými vlastními operačními systémy se trápí. Zákazníci si raději koupí telefon s velkým množstvím aplikací, což je začarovaný kruh a těžká cesta z něho ven. Právě vzhledem k operačnímu systému Android vkládám naděje do chytrých telefonů od Google, i když jejich historie se smartphony není nijak zářivá.

Kapitola sama o sobě je Nokia. Kdysi číslo 1 na trhu s mobilními telefony je na pokraji bankrotu, nebo alespoň před zásadní restrukturalizací. Vývoj chytrých telefonů se jim absolutně nepodařilo zachytit a jejich operační systémy Symbian a MeeGo se netěší velké popularitě (viz úvaha nad začarovaným kruhem). Je vidět, že jejich strategie levných telefonů není úspěšná. Ale mají plán: levný chytrý telefon. Podle mého názoru je to opět šlápnutí vedle…
Tomáš Menčík, analytik Cyrrus

 

 

Marek Hatlapatka (1978)

Vystudoval ekonomickou fakultu VŠB-TU Ostrava, absolvoval 3-měsíční stáž v Londýně a intenzivní kurz fundamentální analýzy pod vedením bývalého hlavního analytika Erste bank Galea Kirkinga. Ve společnosti CYRRUS, a.s. je zaměstnán od roku 2006, kdy nastoupil na místo analytika akciových trhů se zaměřením na zahraniční trhy, farmaceutický a bankovní sektor. Následně se specializoval na odvětví bankovnictví, elektrárenství a těžby uhlí a v těchto sektorech nyní patří k nejvyhledávanějším odborníkům v České republice. V roce 2008 se stal vedoucím analytického oddělení společnosti CYRRUS, a.s. a v této pozici působí i v současné době. Dlouhodobě patří k nejcitovanějším českým ekonomům, v roce 2010 se stal čtvrtým nejcitovanějším ekonomem v českých médiích.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Společnost byla založena v roce 1995 a v současné době je největší mimopražskou makléřskou společností. Je členem Burzy cenných papírů Praha a Burzy cenných papírů ve Varšavě. Společnost CYRRUS, a.s., poskytuje komplexní služby na kapitálových trzích soukromé i firemní klientele, zaměřuje se na burzovní obchody v systému SPAD pražské burzy a obchodování na zahraničních trzích v Polsku, Maďarsku, Turecku, Německu a USA. Společnost patří mezi nejvýznamnější české obchodníky s investičními certifikáty.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688