TNBiz (TN.cz)
Investice  |  11.07.2012 10:25:05

Sněmovna souhlasí s novelou zákona o spotřebních daních, zdraží cigarety i tabák

SNĚMOVNA (MEDIAFAX) - Spotřební daň na cigarety zřejmě vzroste v následujících dvou letech o 15 haléřů na kus, zvýší se také zdanění doutníků a výrazně stoupne i daň z tabáku ke kouření. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, která ve středu prošla v Poslanecké sněmovně do druhého čtení.

"Je to víceméně technická novela, která z části implementuje směrnice Evropské unie v oblasti spotřební daně," uvedl ve středu k normě její zpravodaj Radim Fiala (ODS).

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je tato novela nezbytná a Česká republika má povinnost ji přijmout.

"V roce 2013 by měla cena krabičky cigaret stoupnout zhruba o dvě koruny a v roce 2014 o další dvě koruny," vypočetl již po projednání normy na vládě premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že státnímu rozpočtu má změna přinést 1,7 miliardy korun.

Minimální odvod z jedné cigarety na spotřební dani je letos 2,10 koruny, příští rok to bude 2,16 koruny a v roce 2014 dokonce dvě koruny a 25 haléřů. U doutníků a cigarillos stoupne daňové zatížení během dvou let o pět haléřů na kus. Tabák ke kouření na spotřební dani zdraží z letošních 1400 korun na kilogram na 1620 korun v příštím roce a až na 1800 korun v roce 2014.

"Změna sazeb spotřební daně z cigaret je navržena tak, aby k 1. lednu 2014 bylo dosaženo minimálních sazeb spotřební daně stanovených (evropskou) směrnicí," vysvětluje ministerstvo financí jako předkladatel normy.

"Sazba spotřební daně z tabáku ke kouření byla stanovena na základě požadavku vyplývajícího z porady ekonomických ministrů, kde bylo stanoveno přiblížení sazeb spotřební daně z tabáku ke kouření na 75 procent minimální sazby cigaret v roce 2013 a na 80 procent minimální sazby cigaret v roce 2014," dodává rezort Miroslava Kalouska.

"Vyššímu zatížení zejména drahých cigaret je vhodnější se vyvarovat proto, že by podporovalo změnu spotřebitelských preferencí a vedlo k přechodu od drahých cigaret k levným, což by vedlo k poklesům výnosu spotřební daně. Mimo jiné proto, že u těch levných je větší trh z hlediska nezákonného kontrabandu a pašování," řekl k normě dále Nečas.

Premiér shrnul i svůj vztah ke kouření. "Já jsem známý jako zapřisáhlý agresivní nekuřák, takže samozřejmě vítám každý krok, který vede k boji proti kouření. Mnohokrát jsem řekl, že kdyby nebylo černého a šedého trhu, tak nechť krabička cigaret stojí klidně 150 korun. Já bych s tím neměl vůbec žádný problém. Nicméně všichni víme, že by to okamžitě vedlo k masovému nárůstu pašování a nelegální výroby cigaret, takže by to nic neřešilo," prohlásil.

Novela obsahuje také změny vyplývající ze zkušeností správce daně. Úprava dále navrhuje umožnit v určitých případech použití zajištění daně na úhradu nedoplatku na všech daních. "V novele je také jednoznačně vymezen vztah zajištění daně mezi zákonem o spotřebních daních a zajišťovacími instrumenty daňového řádu," uvedlo ministerstvo.

Pravomoci správce daně mají být nově upraveny tak, aby odpovídaly daňovému řádu a zabránilo se tak duplicitám nebo případnému zúžení pravomocí správce daně.

U minerálních olejů norma zavádí vracení daně, pokud budou tyto oleje použité pro mineralogické nebo metalurgické procesy. Zpřesněné má být také vracení daně u takzvaných ostatních benzinů.

V oblasti tabákových výrobků má zákon umožnit, aby mohl odběratel požádat pověřený celní úřad o snížení úhrady hodnoty tabákových nálepek při jejich odběru nebo o snížení zajištění hodnoty tabákových nálepek při jejich odběru. Norma stanovuje podmínky a způsob, jakým může odběratel o takové snížení žádat, a také je stanovená výše snížení úhrady nebo zajištění.

Novela upravuje koncepci právní úpravy správních deliktů s cílem jejího zpřehlednění. Úprava rozděluje správní delikty na přestupky fyzických osob a správní delikty právnických nebo podnikajících fyzických osob.

Materiál upravuje také zákon o Celní správě České republiky, a to v souvislosti s úpravou pravomoci kontrolovat poštovní zásilky a s některými dalšími dílčími úpravami technického charakteru.

Poslanci ve středu normu přikázali projednat rozpočtovému výboru.

Novela má začít účinkovat, až na vybraná ustanovení, od 1. ledna 2013.

Filip Nachtmann, Jan Kálal, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688