TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  10.07.2012 08:00:39

Sněmovna rozhodne o církevních restitucích i trestním stíhání Vlasty Parkanové

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci v úterý zahájí svou červencovou schůzi, na které by měli rozhodnout o majetkovém vyrovnání s církvemi, kvůli kterému v červnu jednání blokovala opozice. Hlasovat by měli na této schůzi také o žádosti policie o vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání.

Stěžejním bodem červencové schůze sněmovny bude zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, o kterém měla dolní parlamentní komora hlasovat již v červnu kvůli obstrukcím opozice to však nestihla. Poslanci ČSSD a KSČM s normou nesouhlasí, spoléhají se však na její zamítnutí v Senátu. Obstrukce by proto v červenci neměly pokračovat v takové míře.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc Mediafaxu nastínil budoucí scénář projednávání tohoto zákona. Sněmovna ho díky většině koaličních poslanců schválí, Senát, kde sedí více opozičních zákonodárců, zase zamítne. Sněmovna se tak nad normou znovu sejde až na podzim, aby horní parlamentní komoru přehlasovala.

Ve třetím čtení bude chtít sociální demokracie zrušit tzv. párování koaličních a opozičních poslanců při hlasování.

Opozice se domnívá, že vládní návrh chce vrátit církvi více majetku, než kdy vlastnila. Návrh vychází z dohody vlády s církvemi, že se zvýší celkový objem naturálních restitucí z původních 51 miliard korun na 75 miliard korun. Díky tomuto navýšení se však sníží celková finanční náhrada z 83 miliard na 59 miliard korun.

Ke svému rozuzlení by měla o krok postoupit i kauza místopředsedkyně dolní parlamentní komory Vlasty Parkanové (TOP 09). Tu policie podezírá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě veřejného majetku při nákupu letadel CASA v době, kdy šéfovala ministerstvu obrany. Žádá proto o její vydání k trestnímu stíhání.

Parkanová k nákupu letadel nenechala vypracovat znalecký posudek o ceně a způsobila tak údajně státu škodu 658 milionů korun. Svá provinění však popírá a tvrdí, že takovou povinnost vůbec neměla.

Nákup čtyř letounů CASA za 3,5 miliardy korun a pěti letadel L-159 schválila v roce 2009 vláda Mirka Topolánka (ODS). Letadla CASA však měla od začátku minulého roku problémy s avionikou a nefungoval ani pasivní systém ochrany proti raketám. Letouny, které měly být už loni nasazené v Afghánistánu, tak dokonce část roku vůbec nesměly do vzduchu.

Před schůzí sněmovny zasedne i mandátový a imunitní výbor, který by poslancům měl předložit své doporučení k hlasování.

Ve druhém i třetím čtení mají poslanci na programu také významný balík daňových změn. Pro následující tři roky stoupne tak zřejmě daň z přidané hodnoty o jeden bod na 15 a 21 procent, zaměstnanci z příjmu nad sto tisíc korun měsíčně navíc budou odvádět novou sedmiprocentní daň.

V souboru opatření je také omezení výdajových paušálů pro živnostníky, zrušení slevy na dani z příjmu u pracujících důchodců nebo konec stropů u odvodů na zdravotní pojištění.

Balík daňových změn počítá i se zrušením "zelené nafty", zemědělcům tak nejspíš skončí možnost 60procentní vratky spotřební daně z nafty využité na obdělávání polí. Podle návrhu se zároveň zvýší daň z převodu nemovitosti ze tří procent na čtyři a srážková daň proti vyvádění zisků do daňových rájů stoupne na 35 procent.

Na programu schůze mají poslanci také vládní novelu zákona o rozpočtovém určení daní (RUD). Čtyři největší města v Česku by podle ní měla ročně přijít o 1,1 miliardy korun, hospodaření dalších obcí by mohlo naopak o 12 miliard korun posílit.

Novela ubírá z rozpočtu Prahy 650 milionů, Brna 203 milionů, Ostravy 158 milionů a Plzně 90 milionů ročně. Celkově se ale obcím v rámci RUD rozdělí více peněz, především díky tomu, že návrh do rozpočtového určení přidává prostředky původně určené na národní dotační tituly.

Poslanci se vrátí v červenci také k zákonu o přestupcích, který vetoval prezident. Tomu připadalo, že je norma protiústavní. Předloha počítá s tím, že pachatelé opakovaných přestupků by mohli dostat až tříměsíční zákaz pobytu v obci, kde přestupky spáchali - například kapesní krádeže, rušení nočního klidu, nedovolené podávání alkoholu mladistvým či znečištění veřejného prostranství.

S předlohou kromě prezidenta nesouhlasila ani vláda, Senát a veřejný ochránce práv. I tak ji však sněmovna schválila. Rovněž i veto prezidenta možná v červenci přehlasuje.

Sněmovna projedná také vyškrtnutí vyvlastňovacího paragrafu z horního zákona. Těžaři by tak ztratili zákonnou oporu pro vyvlastňování nemovitostí nad ložisky, která chtějí dobývat.

Navržená změna má vyřešit úpravu střetu zájmů mezi ochranou soukromého vlastnictví a využíváním nerostného bohatství.

Schůzi sněmovny zahájí poslanci v úterý ve 14 hodin.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688