Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  04.07.2012 10:20:53

Komentáře k maloobchodu - třetí pokles v řadě za sebou

Tržby v maloobchodu opět klesají. Lidé nenakupují, a když ano, tak jen podle letáků. Na jídlo ale nezabírají ani akční slevy. Šetřit je v módě, a nezáleží na tom, jestli lidé musí nebo nemusí.

Nejistá ekonomická situace a pokles reálných mezd se opět projevil v maloobchodních tržbách. Už potřetí za sebou v tomto roce tržby obchodníků klesly. V květnu se tržby zmenšily oproti loňskému roku o 2,1 %.

Svůj podíl viny mají prodeje automobilů ( - 6,4 %). Zatímco v loňském roce se auta prodávala téměř sama, letos jejich tržby klesají. Vlna nadšení z velmi nízkých cen osobních aut opadla a poptávka se vrací do své původní polohy. Lidé cítí, že ceny rostou rychleji než jejich mzdy a proto je potřeba šetřit.

Nejsou to ale jen automobily, kde se lidé v utrácení omezují. Dlouhodobě klesají tržby i za prodeje potravin. V květnu tržby za potraviny poklesly ve stálých cenách o 0,4 %, tedy bez inflace, ale i v běžných cenách tržby vzrostly o 1,5 %. To je dané hlavně vyššími cenami v porovnání s loňským rokem. Šetření na každé položce je na nákupních košících vidět a lidé si hlídají celkovou cenu za nákup. Výjimkou není ani nákup podle akčních letáků v ruce.

I přes pozvolný pokles cen pohonných hmot se jich ale prodává méně ( -1,8 %). Řidiči se už naučili jezdit autem méně nebo úsporněji, proto poptávka po benzinu a naftě zatím neroste. Se začátkem letní sezóny, kdy lidé budou více vyrážet na výlety, chaty a zahraniční dovolené je ale předpoklad, že poptávka opět vzroste a čerpadláři utrží více.

Jedinou pozitivní zprávu přinesly tržby za prodej nepotravinářského zboží (+ 0,9 %). Například tržby za prodej výrobků pro domácnost, kam patří nábytek nebo elektronika, vzrostly o 2,8 %.

Číslo dne: 0,0 - Maloobchodní tržby bez započtení aut stagnovaly.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.


Výsledek maloobchodu nijak nepřekvapil a potvrdil nepříznivý trend posledních měsíců. Spotřebitelé se do nákupů nehrnou a snaží se své výdaje omezit, což koresponduje se současnou rétorikou o nutnosti šetřit. Důvody, které vedou domácnosti k šetrnosti, zůstávají stále stejné. Pokles reálných mezd, nárůst cen od začátku letošního roku a nepříliš dobrá situace na pracovním trhu. Míra nezaměstnanosti sice nedosahuje až tak vysokých hodnot, avšak počet volných pracovních míst je velmi nízký. Ani výhled do budoucna není nikterak optimistický. Stalo se již téměř pravidlem, že z eurozóny přichází veskrze negativní informace a důvod k optimismu spotřebitelům nepřidávají ani další plánovaná úsporná opatření české vlády. Slabou útěchou může být to, že v tom nejsme sami. S identickými problémy se totiž domácnosti potýkají téměř ve všech evropských zemích.

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA


Domácí poptávka zůstala brzdou ekonomiky i ve 2. čtvrtletí, naznačují data o maloobchodním prodeji. Obrat v maloobchodu v květnu meziročně klesl o 2,1 procenta, o měsíc dříve se snížil o 4,1 procenta a březnu klesl o 0,4 procenta. K poklesu přispěly kalendářní variace, nicméně i po zohlednění rozdílného počtu pracovních dnů maloobchodní tržby klesly o 0,3 procenta.

Výrazně celkové statistiky maloobchodu ovlivnil pokles tržeb z prodeje a oprav automobilů o 6,4 procenta. Zde se již druhý měsíc údaje o tržbách výrazně odchýlily od záznamů o registracích automobilů, které naznačovaly příznivější vývoj.

Již třináctý měsíc pokračuje klesající trend v tržbách z prodeje potravin. V květnu maloobchodní prodej potravin klesl o 0,4 procenta. V této oblasti se projevuje vliv zvýšení DPH. Ve snaze šetřit patrně dochází k tomu, že lidé volí levnější potraviny.

Mírně se naopak zvýšily tržby z prodeje nepotravinářského zboží. Nicméně i zde jsou patrná méně příznivá čísla než v úvodu letošního roku.

Důvody klesající poptávky jsou zřejmé.  Reálný disponibilní důchod domácností pokračuje v poklesu. Minulý týden zveřejněná data odhalila, že v 1. čtvrtletí se meziročně snížil o 1,0 procento. Příval negativních ekonomických informací ze světa v čele s krizí v eurozóně vede domácnosti k větší opatrnosti, což se projevuje v rostoucí míře úspor, tj. k menšímu utrácení. V 1. čtvrtletí dosáhla míra čistých úspor 4,2 procenta, o rok dříve činila 3,1 procenta. Zároveň dochází k poklesu spotřebitelských půjček. Objem spotřebitelských půjček poskytnutých bankami v květnu meziročně klesl o 1,0 procento, objem půjček poskytnutých nebankovními institucemi o 3,3 procenta.

Za celý letošní rok počítáme s poklesem maloobchodních tržeb o 0,5-1,0 procento po loňském zvýšení o 2,0 procenta.

 

David Marek, Patria Finance

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688