TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  03.07.2012 11:15:05

Sdružení nájemníků, majitelé domů a senioři nesouhlasí se zrušením příspěvků na bydlení

PRAHA (MEDIAFAX) - S plánovaným zrušením příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení k březnu příštího roku vyjádřily v úterý nesouhlas Sdružení nájemníků ČR, Občanské sdružení majitelů domů a Rada seniorů. Předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba upozornil, že zákon zaviní nárůst počtu bezdomovců.

Zrušení dávky státní sociální podpory příspěvku na bydlení a dávky v hmotné nouzi doplatku na bydlení obsahuje balík zákonů měnící daně. Náhradou zrušení obou příspěvků má být nová dávka v hmotné nouzi příspěvek na náklady bydlení. "Ta sociální dávka je naprosto nedokonalá. Všem uchazečům se budou kromě příjmů testovat i majetkové poměry," upozornil předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Sdružení namítají, že ačkoliv je již zákon ve sněmovně, nebylo k němu řádné připomínkové řízení. Návrh jde navíc podle sdružení proti závazku vlády zlepšovat dostupnost přiměřeného bydlení. Kýženou miliardu korun navíc podle Taraby stát neušetří. "Daleko více zaplatí obce za důsledky, pokud by platnost zákona nastala," poznamenal. Obává se, že zákon zaviní růst počtu bezdomovců.

Hranice nároku na pomoc domácnostem s vysokými náklady na bydlení se v porovnání k příjmům zákonem zvyšuje z dnešních 30 procent (v Praze 35 procent) na 50 procent - podle sdružení v protikladu k vývoji v evropských zemích.

"V Evropě je průměrná zátěž občanstva na výdaje na bydlení mezi 21 a 25 procenty. Takže těch 35 procent je mírou maximálně přijatelnou. Zhoršení situace je zcela nepřípustné s ohledem na zajištění sociálního smíru v této zemi," poznamenal předseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí ČR Tomislav Šimeček.

Sdružení nájemníků navrhuje ponechat dávku hmotné nouze příspěvek na náklady bydlení a upravit ho následovně: Výše příspěvku na náklady bydlení činí za kalendářní měsíc rozdíl mezi přiměřenými náklady na bydlení a rozhodným příjmem osoby, případně osoby a společně posuzovaných osob, vynásobená koeficientem 0,35.

"Především chceme, aby došlo k dalšímu projednávání nejen ve výboru rozpočtovém, ale i sociálním. Aby se věci věnovala výrazná pozornost. Chceme být seriózními partnery exekutivy," uzavřel Taraba.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688