Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  02.07.2012 09:49:41

Summit EU – význam ESM vzrostl

Pokračování summitu EU bylo i v pátek dominantní událostí. Trochu v pozadí poté stála makroekonomická dataEvropy i ze zámoří. Dařilo se rizikovým aktivům. Zisky si připsala společná evropská měna vůči americkému dolaru a dařilo se i měnám středoevropským, včetně korun

Výsledky z prvního dne summitu EU se pozitivně odrazily na posílení eura a podobný efekt měly i závěry druhého dne, respektive celkové závěry summitu. Za hlavní změnu lze bezpochyby označit výrazné posílení významu evropského stabilizačního mechanismu ESM. Ten sice ztratí status preferovaného věřitele, tj. nebude zvýhodněn oproti jiným držitelům dluhopisů, ale bude mu umožněna přímá rekapitalizace finančních institucí, včetně intervencí se státními dluhopisy. Tyto výsledky summitu měly téměř okamžitou odezvu ve výrazném poklesu výnosů státních dluhopisů jihoevropských zemí.

Kromě summitu poutaly pozornost i ekonomická data. V eurozóně se jednalo především o odhad červnového indexu spotřebitelských cen CPI (meziroční růst o 2,4 %). V USA byl zveřejněn výsledek průzkumu spotřebitelské důvěry prováděný Michiganskou univerzitou. Důvěra v červnu poklesla na 73,2 bodu z předchozích 74,1 bodu.

 

Koruně se v pátek dařilo a připsala si zajímavé zisky vůči oběma hlavním měnám. Vůči euru se během dopoledních hodin pohybovala nad hladinou 25,60 CZK/EUR. Odpoledne, po ukončení summitu EU, skokově posílila a chvíli obchodování probíhalo dokonce pod úrovní 25,50 CZK/EUR. Den však zavírala nad výše zmíněnou úrovní. Ještě výraznější zisky byly na měnovém páru s dolarem, kde se odpoledne přiblížila na dohled hranici 20 CZK/USD.

Pozadu nezůstaly ani zbylé středoevropské měny. Polský zlotý zamířil k hladině 4,22 PLN/EUR a maďarský forint po ústupcích tamní vlády vůči Evropské komisi pod hladinu 287 HUF/PLN.

Společná evropská měna vůči dolaru dvakrát skokově posílila. Nejprve v noci ze čtvrtka na pátek po zveřejnění výsledků prvního dne summitu a následně i v pátek odpoledne po oficiálním ukončení schůzky. Ke konci dne se obchodovalo těsně pod hladinou 1,27 USD/EUR.

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688