TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  01.07.2012 03:23:52

Bank of England bude rozhodovat o nastavení měnové politiky (1.7.2012)

LONDÝN (MEDIAFAX) - Britská centrální banka Bank of England (BoE) bude ve čtvrtek rozhodovat o nastavení měnové politiky. Na svém posledním zasedání začátkem června tamní centrální banka ponechala klíčovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta, na kterém ji drží už více než tři roky.

Bank of England se tehdy rozhodla ponechat beze změny i program odkupu aktiv na 325 miliardách liber. Banka začala domácí ekonomiku stimulovat nákupy dluhopisů v březnu roku 2009, kdy bylo hospodářství pod tlakem v důsledku světové finanční krize. Tehdy také snížila základní úrokovou sazbu na nynější úroveň.

Bank of England ponechá podle analytika finančních trhů společnosti Next Finance Martina Prokopa sazby na úrovni 0,5 procenta. "Bank of England si je vědoma, že snížit sazbu na 0,25 procenta by se nepotkalo v ekonomice s úspěchem. Byla by to pouze kosmetická změna, která by hospodářství nepomohla. Britská centrální banka si více pomáhá kvantitativním uvolňováním měnové politiky a nebude mít v úmyslu na sazby sahat," řekl pro agenturu Mediafax Prokop.

Meziroční inflace v Británii v květnu nečekaně dále klesla na 2,8 procenta a je tak nejníže od listopadu roku 2009. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny v Británii v květnu snížily o 0,1 procenta, po růstu o 0,6 procenta v dubnu. Šlo tak o její první květnový pokles od začátku měření současnou metodikou v roce 1996. Nejvíce klesly ceny potravin a pohonných hmot, které reagovaly na pokles světových cen ropy.

Inflace je nad dvouprocentním cílem Bank of England už dva a půl roku, i když od loňského září, kdy dosáhla 5,2 procenta, téměř neustále klesá. Nad dvěma procenty se inflace drží od konce roku 2009. Bank of England v květnu odhadla, že návrat inflace k cílové úrovni dvou procent bude trvat o devět měsíců déle, než se do té doby předpokládalo.

Britská ekonomika v prvním čtvrtletí i podle sezonně očištěných údajů klesla mezikvartálně o 0,3 procenta a nachází se tak v recesi. Britští statistici ale zároveň revidovali údaje za poslední tři měsíce loňského roku. Podle této revize se britský hrubý domácí produkt (HDP) mezikvartálně v posledním loňském čtvrtletí snížil o 0,4 procenta. Pokles výkonu ekonomiky dvě čtvrtletí po sobě už znamená recesi a analytici se obávají, že potrvá celý rok. Meziročně pak v prvním čtvrtletí letošního roku britské hospodářství kleslo o 0,2 procenta.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností se snížily o 0,1 procenta po růstu o 0,5 procenta ve čtvrtém čtvrtletí 2011. Výdaje vládních institucí stouply o 1,9 procenta, tedy rychleji než o 0,8 procenta v předchozím čtvrtletí. Tvorba hrubého fixního kapitálu se zvýšila o 1,9 procenta po poklesu o 0,6 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Vývoz zboží a služeb zpomalil o 1,7 procenta, dovoz poklesl o 0,3 procenta.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688