Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  29.06.2012 15:33:40

Týdenní souhrn 26. týden: Summit EU, ČNB, měny v pohybu

ZPRÁVY 26. TÝDEN 2012

25. – 29. června

O       Čtvrteční závěry ze summitu EU trhy pozitivně naladily

O       Česká národní banka po dvou letech snížila úrokové sazby

O       Koruna v druhé polovině týdne posílila

O       Americká měna v závěru týdne pod tlakem

Česká národní banka poslala sazby na rekordně nízké úrovně

Závěru června dominovaly dvě události. V Bruselu se v druhé polovině týdne konal a při psaní tohoto článku stále ještě koná ostře sledovaný summit EU. Z pohledu České republiky bylo navíc důležitou událostí i zasedání České národní banky.  Na finančních trzích se na počátku týdne obchodovalo v relativně klidné atmosféře a bylo evidentní, že se čeká na závěry z evropského summitu.

Evropští lídři se ve čtvrtek sešli v Bruselu, aby jednali o krátkodobých i dlouhodobých opatřeních na podporu evropského hospodářství a společné evropské měny. Očekávání od tohoto summitu nebyla příliš veliká. V minulosti totiž tato jednání většinou žádná konkrétní rozhodnutí nepřinesla. V tento čtvrtek však k určitým závěrům došlo. Byly položeny základy bankovní unie a bylo rovněž rozhodnuto o změně statusu stabilizačního mechanismu ESM. Banky, které se dostanou do finančních problémů, se budou moci obrátit přímo na Fond. Země se tak vyhnou nadměrným rozpočtovým schodkům na financování bankovního sektoru. Příkladem je např. Irsko, kterému kvůli záchraně tamních bank výrazně vzrostl schodek státního rozpočtu a následně i celková hodnota veřejného dluhu. Na tuto zprávu euro reagovalo okamžitým posílením vůči americkému dolaru. Celá věc má však jeden, dosti podstatný háček. Za ESM totiž stojí opět země eurozóny, respektive jejich finanční prostředky a půjčovat tak vlastně opět budou státy, avšak nepřímo, přes ESM.

Událostí číslo jedna na domácí scéně bylo čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky. Po více jak dvou letech došlo ze strany měnové autority ke snížení sazeb o 0,25 % a hlavní úroková sazba (2týdení repo sazba) se dostala na rekordně nízkou úroveň 0,5 %. Pro další uvolnění měnové politiky hlasovali čtyři ze sedmi členů bankovní rady. Centrální banka tímto krokem reagovala na horšící se data z domácí ekonomiky. Pravda je taková, že snížení sazeb domácímu hospodářství neuškodí, ale ani nikterak nepomůže. Již v minulých letech byly sazby na extrémně nízkých úrovních a nedá se příliš předpokládat, že dojde k dalšímu poklesu cen u hypoték či firemních úvěrů. Koruna na krok centrální banky reagovala jen minimálně a v následujících hodinách dokonce mírně posílila. Lze si to vysvětlit tím, že snížení sazeb bylo dopředu očekáváno a v kurzu koruny již předem plně započteno.

Na devizovém trhu došlo k výraznějším pohybům teprve v závěru týdne. V jeho první polovině koruna ztrácela. Na měnovém páru s eurem se pomalu šplhala směrem k hranici 26 CZK/EUR a ve středu několik obchodů proběhlo v její těsné blízkosti. Tato psychologická úroveň však nakonec překonána nebyla a ve čtvrtek a následně i v pátek si koruna dokázala připsat zajímavé zisky. Podobný charakter mělo obchodování i vůči americkému dolaru. Obchodovalo se téměř výhradně nad hladinou 20,50 CZK/USD a několik obchodů se uskutečnilo i nad úrovní 20,80 CZK/USD. V brzkých pátečních hodinách však koruna skokově posílila poté, co byly oznámeny výsledky z prvního dne summitu EU. V pátek se kolem 14 hodiny dolar prodával za zhruba 20 korun a 35 haléřů.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688