Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  26.06.2012 16:07:10

ACCA: Jak zlepšit funkce finančního oddělení

Z nového výzkumu od globální Asociace profesních účetních ACCA ve spolupráci s HfS Research plyne, že transformace funkce finančního oddělení je pro dnešního finančního ředitele klíčovou prioritou. Nicméně plných 28 procent respondentů celosvětového výzkumu nevyužívá žádné alternativní modely řízení financí.

Průzkum nám rovněž dává nahlédnout do aspirací a očekávání finančních profesionálů při transformaci funkce finančních oddělení prostřednictvím sdílených služeb a outsourcování. Ze studie plyne, že pokud finanční ředitelé využívají tyto alternativní modely vedení financí, tak:

1.      Ve většině případů sahají po sdílených službách (34%).

2.      Plná čtvrtina dotázaných využívá kombinaci sdílených služeb a outsourcování.

3.      Pouze jeden ze šesti dotázaných uvedl, že využívají výhradně externí dodavatele finančních služeb, tedy čistý outsourcing.

Podle 68 procent respondentů firmy spojují s alternativními modely financí shodně 2 věci: zvýšení efektivity vedení financí a snížení nákladů. Zajímavé je však hodnocení těch, kteří alternativní modely již využívají: Velká část z nich totiž hodnotí dopad na náklady jako mírně pozitivní (33%) nebo dokonce malý (34%). Dopady na efektivitu vedení financí respondenti nejčastěji hodnotí jako mírně pozitivní (38%). Podle nich se zavedením sdílených služeb nebo outsourcování efektivita vedení financí zlepší v intervalu od 6-20 procent.

Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko, k tomu uvádí: „Je to vůbec poprvé, co se při provádění takového průzkumu mluvilo přímo s finančními řediteli. Dnes sice panuje všeobecná shoda nad tím, že sdílené služby a outsourcování finančních oddělení pomohly firmám snížit náklady a byly hnacím motorem standardizace a zlepšování procesů, ovšem z průzkumu je patrné, že finanční ředitelé nadále chtějí mnohem více.“

Výzkum ACCA dále prokázal přímou souvislost mezi obratem společností a preferovaným modelem vedení financí. Malé společnosti se ukázaly být nejvíce rezistentní vůči alternativním modelům financí. Nicméně pokud nějaký model uplatňují, je to outsourcování. Ve velkých společnostech existuje naopak tendence ke sdíleným službám nebo hybridním modelům.

Rozdíly panují rovněž ve funkcích, které firmy alternativním modelům financí svěřují. Nemají problém svěřit servisním centrům nebo externím dodavatelům například daňovou analýzu. Naopak náročnější a strategičtější činnosti jako jsou především prognózy, plánování a vztahy s investory si raději ponechávají v centrálách.

 

Vítězslav Horák
'
PR poradce, Weber Shandwick

Kateřina Benešová
Ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688