TNBiz (TN.cz)
Investice  |  26.06.2012 12:30:12

Czech Coal: Opatovice budou muset k jednacímu stolu, vítězí odběratelé (26.6.2012)

MOST (MEDIAFAX) - Czech Coal se odvolá proti předběžnému opatření Krajského soudu v Ústí nad Labem, který společnosti uložit obnovit neprodleně dodávky uhlí pro Elektrárny Opatovice (EOP) v plném rozsahu podle platné smlouvy. V úterý o tom informovala mluvčí společnosti Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová.

Návrh společnosti Elektrárny Opatovice (EOP) spočíval v uložení povinnosti dodávat hnědé energetické uhlí v roce 2012 a 2013. Soud návrhu v části týkající se roku 2012 vyhověl a v části týkající se roku 2013 návrh zcela zamítl.

Přestože Czech Coal podá proti usnesení ještě tento týden odvolání, bude podle něj uhlí EOP do konce roku 2012, pokud nebude opatření zrušeno dříve, dodávat.

"Czech Coal odstoupením od smlouvy na dodávky uhlí do EOP v žádném případě nezamýšlel ohrozit odběratele tepla a teplé vody. Proto také několikrát deklaroval svou připravenost uhlí pro tuto výrobu dodávat. Je velmi překvapivé, že vedení EOP na uvedené nabídky nereagovalo ani sdělením, zda má o tyto dodávky zájem či specifikací potřebného množství, ale písemným podáním a zatěžováním soudu. Pozitivum těchto kroků vidíme v tom, že vedení EOP konečně přimějí k jednání. Předpokládáme, že do konce soudem stanovené lhůty, po kterou má Czech Coal uhlí EOP dodávat, pokud nebude předběžné opatření zrušeno dříve, elektrárna jasně prokáže, jaké množství skutečně potřebuje ke kombinované výrobě elektřiny a tepla, a tím i upřesní, kolik ho tedy pálí při neefektivní kondenzační výrobě elektřiny," reagovala na rozhodnutí soudu Sáričková Benešová.

Po 31. prosinci 2012 Czech Coal podle soudu uhlí však prý dodávat nemusí. "EOP si tedy zajistily dodávky především pro vlastní výrobu elektřiny v letním období, potřebu uhlí pro zajištění tepla obyvatel Hradecka a Pardubicka v topné sezóně však trvale nevyřešily," podotkla mluvčí společnosti s tím, že Czech Coal je i nadále připraven s EOP jednat a i po mnoha urgencích bez odezvy stále očekává, že EOP specifikuje, kolik uhlí bude k zajištění výroby tepla potřebovat.

"Czech Coal rozhodně odmítá tvrzení EOP, že usnesení je vítězstvím EOP ve sporu o dodávky uhlí, neboť soud návrh EOP na nařízení předběžného opatření z více než 63 procent zamítl a uložil EOP povinnost podat do jednoho měsíce žalobu ve věci samé. Teprve v řízení o této žalobě bude o dodávkách uhlí definitivně rozhodnuto," upozornila Sáričková Benešová.

Návrh na vydání předběžného opatření podala společnost EOP v pondělí 18. června 2012.

"Rozhodnutí soudu vítáme. Považujeme jej za zcela logické potvrzení toho, že přerušení dodávek uhlí ze strany Czech Coal bylo protiprávní. Díky rozhodnutí soudu jsme schopni zajistit dodávky tepla i elektřiny pro své zákazníky za aktuální ceny. Zastavení dodávek paliva bylo nezodpovědným krokem, který přímo ohrožuje dodávky tepla pro tisíce domácností ve východních Čechách. Očekáváme, že Czech Coal bude rozhodnutí soudu respektovat a neprodleně obnoví dodávky paliva v plném rozsahu," uvedl Jan Špringl, předseda představenstva EOP.

Společnost Czech Coal oznámila zastavení dodávek uhlí pro EOP 7. června 2012. Poslední vlak s uhlím do EOP dorazil v pátek 8. června a od té doby jsou dodávky ze strany Czech Coal zcela zastaveny. EOP už v pátek 8. června oficiálně a opětovně také 13. června vyzval Czech Coal k obnovení dodávek uhlí.

Zastavení dodávek paliva pro EOP představuje podle vlastníka elektrárny, Energetického a průmyslového holdingu (EPH), vážnou hrozbu pro zajištění výroby tepelné energie pro více než 60 tisíc domácností a jiných odběratelů v krajských městech Pardubicích a Hradci Králové, Chrudimi a dalších obcích. "Úplné přerušení dodávek uhlí i nedostačující objem zásob uhlí mohou mít negativní dopady také na regionální stabilitu elektrizační soustavy, kterou EOP zajišťuje dodávkou podpůrných služeb," tvrdí EPH.

Důvody, uváděné společností Czech Coal pro odstoupení od smlouvy, jsou podle vlastníků opatovické elektrárny neakceptovatelné a šikanózní. "Navíc, nezávisle na tom, zda Czech Coal mohl od smlouvy odstoupit, má podle smlouvy nespornou povinnost dodávat uhlí do EOP až do konce roku 2013, protože případné odstoupení od smlouvy mělo nabýt účinnosti až na konci následujícího kalendářního roku," píše ve svém prohlášení EPH.

Czech Coal ještě před rozhodnutím soudu nezávazně deklaroval ochotu pokračovat v dodávkách uhlí pro EOP za stejných cenových podmínek, avšak jen v redukovaném objemu. "Ani tento objem však nedodával. I kdyby tak činil, minimalizovaný objem dodávek uhlí by nebyl dostačující ani pro zajištění kogenerační výroby tepla pro stávající zákazníky Elektráren Opatovice. Společnost EOP proto okamžitě začala analyzovat alternativní možnosti zajištění paliva," doplnil EPH na svých internetových stránkách.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688