Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  22.06.2012 10:22:54

Denní zprávy: Na trhy včera dolehlo zklamání z amerického FEDu

Na trhy včera plnou vahou dolehlo zklamání z amerického Fedu. Tu doprovodila další studená sprcha slabých čísel z USA a z Číny. Investoři tak v tuto chvíli neřeší jenom strach z neřízeného vývoje na periferiích eurozóny, ale také viditelně zpomalující Ameriku a Čínu.

Index podnikatelské nálady Philly Fed, který odráží sentiment na východním pobřeží USA a má dobrou vazbu na výkon celé americké ekonomiky, výrazně propadl na nejnižší hodnoty od srpna minulého roku. Mezitím v Číně dál klesá nálada v průmyslu a důležitý index exportních objednávek poklesl na nejnižší úrovně za poslední tři roky. Čínská ekonomika tak viditelně začíná mít problémy s výpadky v evropské poptávce, na které je výrazně více závislá než americká ekonomika. Skoro 20 % evropských dovozů má původ v Číně a přelévání ekonomické krize z periferií do zdravého jádra, které včera potvrdil další pokles německé nálady v průmyslu, se tak nutně přenáší do čínské ekonomiky.

Americké akcie v reakci na tyto zprávy začaly ztrácet a jejich výprodej jenom přiživilo rozhodnutí agentury Moody’s snížit rating 15ti velkým bankám. Hlavní indexy končily den se ztrátami přesahujícími 2 %.

Paradoxně zrovna včera na periferiích eurozóny napětí spíše povolovalo. Španělé prodali v aukci to, co potřebovali (i když za cenu vyšších výnosů) a nezávislý audit odhadl potřeby španělských bank na 52 - 62 mld eur při zátěžovém scénáři počítajícím s poklesem HDP o 6,5% a cen nemovitostí o dalších 26 %. Při porovnání s Irskem se ale člověk těžko brání dojmu, že propad cen nemovitostí o dalších 26 % by měl být spíše základním než extrémním scénářem.

Dnes se pozornost soustředí na další sadu evropských čísel (především německé Ifo). Evropští politici se také budou dál připravovat na klíčový summit EU, který je na programu příští týden. Dnes jednají ministři financí EU v Bruselu a lídři čtyř největších ekonomik eurozóny v Římě.

 

Středoevropským měnám se nedařilo, dolar posiloval

Ve čtvrtek se středoevropským měnám nedařilo, což bylo vzhledem k přicházejícím zprávám a zklamání z nedostatečné akce Fedu ve středu poměrně ospravedlnitelné. Největší ztráty zaznamenal zlotý s korunou, avšak o půl procenta oslaboval i forint, a to přesto, že se v Maďarsku otevírají dveře pro dohodu s MMF na pohotovostní půjčce. Zlotý se zhruba po týdnu posunul k EUR/PLN 4,30. Jeho ztráty mohly být i výraznější, avšak polské měně pomáhaly prodeje eur prováděné státní bankou BGK. Signály, že významnější zpomalení růstu se týká již i Německa, může dnes dopoledne potvrdit index podnikatelské nálady Ifo. V takovém případě by středoevropské měny zřejmě zaznamenaly další ztráty.

Oslabení dolaru, jež se dostavilo po zasedání Fedu, se ukázalo jako velice krátkodobá záležitost. Ve světle špatných makroekonomických zpráv přicházejících prakticky z celého světa v podobě slabých indexů podnikatelských nálad nebylo euro schopno držet svoje pozice. Včerejší posilování dolaru bylo přitom navíc živeno zrychleným výprodejem na komoditních trzích, který zintenzivnil po slabých datech z Číny. Konec týdne bude dost možná ve znamení německých čísel. Eurodolarový trh bude sledovat, jak se současná finanční nákaza uvnitř eurozóny podepsala na podnikatelské náladě v Německu. Červnový výsledek indexu Ifo bude zřejmě opět slabší, což znamená další body pro americký dolar.

 

Konec týdne by se mohl na trzích dluhopisů odehrát v pozitivnějším tónu

Španělský stát sice včera úspěšně upsal dluhopisy (2, 3 a 5 let) za 2,2 mld. euro, avšak cena, kterou za to musel zaplatit, byla poměrně vysoká. Například v případě pětiletého dluhopisu dosáhl výnos 6,07 %, což je vůbec nejvyšší hodnota, za kterou španělský stát takový dluhopis upsal během svého členství v eurozóně. Po aukci byla na trhu nicméně cítit jistá úleva (nejen ve Španělsku, ale i v Itálii). Dluhopisům obou zemí se však dařilo mimo jiné i proto, že na trhu probíhaly spekulace, že ECB zruší ratingové omezení pro akceptaci kolaterálu do repo oparací a tato pravidla budou odvozena od vlastního hodnocení.

Konec týdne by se mohl na trzích dluhopisů odehrát v pozitivnějším tonu. Slabší výsledek německého indexu Ifo by měl pomoci dluhopisům všeobecně a specificky těm z periferie by mohlo prospět i očekávání, že tyto instrumenty začne nakupovat ECB (jak jí radí řada institucí, naposledy MMF).

 

Ve čtvrtek pokračovaly výprodeje na komoditních trzích

Velké výprodeje na komoditních trzích pokračovaly ve čtvrtek. Dramaticky se propadala hlavně cena ropy, obzvláště v odpoledních hodinách po zveřejnění indexu podnikatelské nálady Philladelphského Fedu. Trh si zprávu přebral negativně (tzn. nesázel na okamžitou akci v podobě kvantitativního uvolňování) a ropa Brent se tak dostala dokonce pod 90 USD/barel, tedy nejníže od začátku prosince 2010.

Výprodejům se nevyhnuly ani kovy. V případě základních kovů je nejvýraznější krátkodobý trend u hliníku, jehož cena se propadla pod 1900 USD/t (omezování produkce na západě vyvažuje její růst v Číně). Zlato rovněž utrpělo poměrně velké ztráty a propadlo se pod 1570 USD/toz.

 

Zdroj: ČSOB 

Vyzkoušejte kalkulačky na http://www.penizenavic.cz/kalkulatory.

 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688