TNBiz (TN.cz)
Investice  |  21.06.2012 14:10:16

Nová řecká vládní koalice požádá věřitele o prodloužení termínu plnění podmínek záchrany

ATÉNY (MEDIAFAX) -

Tři strany, které tvoří řecký novou koaliční vládu, se dohodly, že osloví mezinárodní věřitele Řecka s žádostí o prodloužení plnění fiskálních cílů na základě podmínek mezinárodní výpomoci o další dva roky. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Právě zmíněná záchranná mezinárodní finanční pomoc udržuje tuto jihoevropskou zemi před bankrotem.

"V rámci politického dokumentu dohodnutého mezi třemi stranami nové vládní koalice bude vláda rovněž usilovat o prodloužení podpory v nezaměstnanosti a omezení propouštění ve veřejném sektoru," uvedl pro agenturu Reuters zdroj z menšího koaličního partnera Demokratické levice.

Řecká nová koaliční vláda uvedla ve svém prvním prohlášení ve čtvrtek později odpoledne, že plánuje žádat o revizi při zachování své místa v eurozóně.

Společné prohlášení oznámilo, že si nová řecká vláda během svého čtyřletého funkčního období klade za cíl "revidovat podmínky smlouvy o úvěru, aniž by došlo k ohrožení evropského směřování země a jeho místa v eurozóně".

Podstatné změny podmínek záchranného programu pro Řecko jsou podle úterního vyjádření šéfa tzv. Eurogroup, tedy ministrů financí eurozóny, a lucemburského premiéra Jean-Clauda Junckera mimo diskusi, ale rozhovory o rozšíření časového rámce pro některé škrty jsou podle něj možné. "Neexistuje žádná diskuse o změně podstaty dohod, ale jak jsem již uvedl před třemi nebo čtyřmi týdny, dalo by se hovořit o rozšíření časového rámce," uvedl v úterý pro rakouskou rozhlasovou stanici v úterý Juncker.

"S recesí řecké ekonomiky, která je mnohem hlubší, než se původně předpokládalo, bychom mohli mluvit o rozšíření časového rámce. To ale závisí na Řecku. Bez přání přehodnotit celý program," řekl dále Juncker poté, kdy měl telefonický rozhovor s Antonisem Samarasem, možným budoucím premiérem Řecka a současným šéfem konzervativní řecké strany Nové demokracie, která zvítězila v nedělních parlamentních volbách.

Za současných podmínek musí Řecko učinit škrty za 11,5 miliard eur, což je ekvivalent pěti procent hrubého domácího produktu (HDP), do roku 2014, zatímco politické strany v Řecku chtějí termín prodloužit do roku 2016. Juncker dále před čtvrteční diskuzí ministrů financí zemí eurozóny uvedl, že "je klamné říci, že nemůžeme nebo nepotřebujeme přeměnit řecký program".

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688