Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  21.06.2012 11:10:05

Denní zprávy: zasedání FEDu a jeho vliv na současnou situaci

Tiskové konference po zasedání vedení americké centrální banky (výboru FOMC) jsou sice relativně novou záležitostí v kalendáři finančních trhů, ale jejich sledování rychle nabývá na významu. Nejinak tomu bylo včera, kdy šéf Fedu Bernanke jednak obhajoval (staro)novou politiku americké centrální banky a jednak prezentoval i nové makroekonomické predikce FOMC.

Pojďme se nejprve podívat právě na ty nové, které daly ráz dialogu mezi šéfem Fedu a novináři. Tak tedy pohled členů FOMC na americkou ekonomiku se čtvrt roku (v průměru) vcelku výrazně zhoršil, když očekávaný růst pro tento a příští rok byl významně snížen, což platí i o inflaci. Naopak FOMC lehce zvedl odhadované úrovně míry nezaměstnanosti, která by i na konci roku 2014 měla stále převyšovat 7 %. I proto se mezi členy FOMC šíří názor, že prakticky nulové úrovně oficiálních úrokových sazeb bude nutné udržet i za horizont tohoto roku.

Uvnitř vedení americké centrální banky se tedy šíří (makroekonomický) pesimismus, což vedlo k rozhodnutí, že Fed bude pokračovat v dosavadní politice, kdy se snaží prodlužovat splatnost dluhopisů držených ve své bilanci. Tato politika má za následek tzv. zplošťování výnosové křivky, neboli bezrizikové úrokové míry se tlačí k nule a to v případě delších splatností. Tak se dělo i včera v reakci na rozhodnutí Fedu, avšak pokles dlouhých (úrokových) sazeb byl poměrně malý a proto bude malý i eventuální dopad této politiky na ekonomiku.

A právě to trápilo většinu novinářů na včerejší tiskovce Fedu, kteří naléhali na jeho šéfa, aby jim zdůvodnil, proč na poměrně výrazný nárůst pesimismu reagovala centrální banky tak opatrným krokem. Bernanke se pak všemožně snažil rozptýlit tyto obavy tím, že fakticky slíbil, že pokud se ekonomická dat dále zhorší (v podstatě již příště) zahájí Fed další kolo viditelnější měnové expanze - zřejmě v podobě nákupu dluhopisů vládních agentur financujících realitní trh. Na takový krok si však počkáme minimálně do srpna a proto se včera mohl leckdo opatrností Fedu cítit zklamán.

 

Měny obchodovaly nejednotně: koruna oslabovala, dolar byl rozpačitý

Ve středu se regionální měny obchodovaly nejednotně. Zatímco koruna oslabovala a kurz zlotého se takřka nezměnil, tak maďarský forint dále posiloval. “Na vině” byla zpráva, že centrální banka potvrdila souhlas vlády s pozměňujícími návrhy sporného zákona o centrální bance, které byly vzneseny ze strany mezinárodních institucí. Ty byly překážkou pro jednání o pohotovostní půjčce od MMF. Nicméně, trh do značné míry na tento výsledek sázel, proto byla reakce relativně mírná. Uvidíme, jak bude probíhat samotné schvalování zákona - podle informací Reuters mohl být odhlasován během dvou týdnů.

Co se týče zasedání Fedu, tak dopadlo mírným zklamáním. Vzhledem k dnešním dluhopisovým aukcím ve Španělsku tak může v regionu dále přituhovat.

Americký dolar byl ze zasedání Fedu trochu rozpačitý. Nejprve posílil v reakci na to, že Fed oznámil “pouze” pokračování současné politiky (operation twist). Na následné tiskové konferenci ale Bernanke potvrdil, že v případě dalšího zhoršování makro-čísel je Fed připraven znovu rozjet kvantitativní uvolňování měnové politiky. To dolaru vzalo vítr z plachet a končil den bez výraznějších změn na 1,27. V dalších seancích bude pro EUR//USD rozhodující spíše dynamika krize v eurozóně. V tuto chvíli nervozita před španělskou aukcí a oznámením finálního účtu za španělský bankovní sektor mohou dolaru pomáhat k ziskům.

 

Italské a španělské výnosy prudce propadly

Italské a španělské výnosy poměrně prudce propadly - v Madridu o 30 bps na 6,74 % a v Itálii o 15 bps na 5,77 %. Stál za tím primárně pokračující tlak Francie a Itálie, aby ze záchranného fondu ESM byly nakupovány španělské a italské dluhopisy. Německá kancléřka v sérii trochu nepřehledných výroků nejprve tuto myšlenku odmítla, aby ji později připustila jako alternativu.

Dnešek bude velkým testem pro španělský trh. Madrid se bude snažit prodat dluhopisy se splatností 2-5 let v celkovém objemu až 2 mld. eur. Během dne by také měl být oznámen celkový účet za španělský bankovní sektor.

 

Včerejší zasedání FEDu měla největší dopad na trh komodit

Nejvýraznější dopad mělo včerejší zasedání Fedu na trhy komodit. Ty oslabovaly již v průběhu seance a po zasedání Fedu ztráty významně rozšiřovaly - měsíční kontrakt na Brent (ICE) se tak propadl dokonce až k 92 USD/barel, tzn. na nejnižší úrovně od konce roku 2010. Zklamání ze zasedání Fedu dávaly najevo i investoři do zlata. Přes ujišťování Bernankeho, že další vlna kvantitativního uvolňování je možná (v případě zhoršení ekonomických ukazatelů), cena zlata ztrácela a aktuálně se pohybuje kolem 1600 USD/toz. Dnes ráno navíc trhům nebudou prospívat zprávy z Číny - bleskový odhad PMI za červen totiž poukázal na další zhoršení indexu, což by mělo podkopávat hlavně nedávné zisky mědi a v případě hliníku by to mohlo znamenat posun pod 1900 USD/t.

 

Zdroj: ČSOB

 

Vyzkoušejte kalkulačky na http://www.penizenavic.cz/kalkulatory

 

 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688