TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.06.2012 18:00:06

Vláda bude jednat o státním rozpočtu na rok 2013, doprava má přijít o 7,6 miliardy korun

PRAHA (MEDIAFAX) - Přípravu státního rozpočtu na příští rok s plánovaným 100miliardovým schodkem v úterý projedná kabinet Petra Nečase (ODS), zařadil si ji dodatečně. Podle návrhu ministerstva financí čeká největší škrt rezort dopravy, který má oproti letošku snížit svoje výdaje o více než sedm miliard korun.

Podle materiálu ministerstva financí, který má agentura Mediafax k dispozici, se rozpočet rezortu dopravy propadne v roce 2013 na 21,3 miliardy korun, aspoň bez peněz z Evropské unie a finančních transferů. Na letošní rok měl přitom rozpočtovanou částku téměř 29 miliard, jeho meziroční výdajová úspora má tak být více než čtvrtinová.

Utahování opasků podle návrhu čeká také ministerstvo zemědělství, kterému má klesnout objem prostředků o 2,8 miliardy korun na 11,5 miliardy. Škrty v národních zdrojích chce Miroslav Kalousek (TOP 09) naordinovat rovněž ministerstvu pro místní rozvoj (MMR), v jeho případě má být úspora ve výši 1,4 miliardy korun. To je dokonce třetina výdajů, které mělo rezort na letošek k dispozici od státu. Většinu rozpočtu MMR ale tvoří unijní peníze.

Poklesu o více než jednu miliardu korun má v příštím roce doznat ještě kapitola operace státních finančních aktiv, jejíž výdaje by se tak zmenšily na polovinu. A o zhruba 900 milionů se zkrátí nejspíš prostředky pro ministerstvo průmyslu a obchodu.

Nárůst výdajů materiál slibuje největší rozpočtové kapitole, ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV). Jeho zhruba půlbilionový rozpočet se má meziročně zvýšit o 13,3 miliardy korun. Většina rozpočtu tohoto rezortu jde na výplatu důchodů, jejichž růst se v příštím roce zřejmě zpomalí. Penze se mají totiž navyšovat nově pouze o třetinu růstu reálných mezd a o třetinu míry inflace. Dosud stát kompenzoval seniorům růst spotřebitelských cen stoprocentně.

Rezort školství má v roce 2013 získat navíc 718 milionů korun, vnitro si podle návrhu meziročně polepší o 418 milionů. Změny v dalších rozpočtových kapitolách jsou méně výrazné.

Celkový objem výdajů státního rozpočtu má být pro příští rok 1 091 miliard korun, oproti letošku je to nárůst o téměř třicet miliard. Celkový deficit má ale o pět miliard klesnout z letošních 105 miliard na 100 miliard v roce 2013.

Státní rozpočet Česka na příští rok a střednědobý výhled na léta 2014 a 2015 se na program vlády ve formě přípravného materiálu dostal na poslední chvíli. Jeho projednávání ještě v pondělí po poledni neavizovala ani Strakova akademie, ani ministerstvo financí.

Důležitým rozpočtovým příjmem bude DPH, jejíž základní sazba se k 1. lednu 2013 zřejmě zvýší o jeden procentní bod na 21 procent. Snížená sazba má vzrůst obdobně na 15 procent.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688