Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.06.2012 17:18:36

Burzovní manuál pro nový týden na trzích (17.6.2012)


Po víkendu se Evropa probudí do nové situace - volby v Řecku napoví, zda se země vydá spíše směrem z eurozóny, nebo se bude snažit pouze vyjednat mírnější podmínky záchranných balíčků. Vážnou situací v eurozóně se budou v Mexiku na summitu G-20 zabývat ministři financí, plánována je i "krizová schůzka" užší skupiny G-7. Americkou ekonomiku a dopady evropské krize na ni bude na svém zasedání hodnotit také měnový výbor Fedu.

 

Wall Street

 

19-20/6 Zasedání Fedu s následnou tiskovou konferencí

19/6 Zahájené stavby domů

21/6 Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti

21/6 Index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu

21/6 Prodeje existujících domů

Americké akcie zažily týden jako na houpačce, ale investoři nakonec uvěřili v možnost další podpory ekonomiky ze strany Fedu, případně intervence centrálních bank na podporu Evropy, takže hlavní indexy nakonec připsaly okolo procenta (S&P 500 +1,3 %).

Během týdne se po horších makrodatech začalo znovu více mluvit o možnosti, že by Fed podporoval americkou ekonomiku, a to buď nějakou formou pokračování operace Twist (prodlužování průměrné splatnosti amerických státních dluhopisů na trhu), nebo rovnou třetí vlnou kvantitativního uvolňování (QE3). Ta by podle analytiků mohla spočívat v odkupu dluhopisů a hypotéčních produktů.

Právě Fed, respektive jeho měnový výbor zasedá v úterý a ve středu. Vzhledem k událostem v Evropě a zasedání G-20 se dá čekat před setkáním guvernérů Fedu i během něho relativně turbulentní obchodování, jakákoli zmínka o podpoře ekonomiky by pak trhy mohla nasměrovat vzhůru. Důležitá budou i případná vyjádření Fedu i dalších centrálních bank k možné koordinované akci na podporu Evropy a likvidity na finančních trzích.

QE3: Přesvědčí hrozba americké deflace a ekonomické zpomalení Fed k akci?
QE3: Přesvědčí hrozba americké deflace a ekonomické zpomalení Fed k akci?

Energetické akciové tipy pro případné QE3
Energetické akciové tipy pro případné QE3

V novém týdnu budou investoři dále sledovat makrodata, která mohou potvrdit zpomalení americké ekonomiky z posledních týdnů. Především půjde o týdenní počet žádostí o podporu a čísla z trhu nemovitostí. Horší čísla mohou paradoxně znamenat růst trhů vyvolaný větší nadějí na podporu ekonomiky.

Index nákupních manažerů by pak měl potvrdit, že je na tom americká ekonomika stále výrazně lépe než ta evropská, případný propad pod 50 bodů by byl velice negativním signálem.

 

Evropa

 

19/6 Německo - index cen výrobců

19/6 Německo - index ekonomické nálady ZEW

21/6 Index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu

22/6 Německo - index podnikatelské nálady Ifo

Evropské akciové trhy v druhé polovině týdne rostly na vlně optimismu ohledně možné intervence ECB a dalších centrálních bank (DJ EuroStoxx 50 +1,74 %). Start nového týdne pak bezprostředně ovlivní řecké parlamentní volby, které se konají právě dnes.

Voliči mohou zemi poslat v zásadě třemi základními směry.

1. V Řecku bude možné vytvořit proevropskou vládu, která bude pokračovat v úsporných opatřeních (ačkoli i Nová demokracie hlásí, že bude chtít opět otevřít jednání o podmínkách pomoci). To by znamenalo, že ECB a EU nemusejí bezprostředně zasahovat na trzích. Kvůli Řecku, dlužno dodat.

2. Výsledky voleb neumožní sestavení vlády v Řecku, což je nepravděpodobný, pro aktiva výrazně býčí scénář. Vyvolalo by to rychlou tržní intervenci ECB, s největší pravděpodobností i dalších světových centrálních bank (Fed, Bank of England, SNB, Bank of Japan, spekuluje se i o možnostech zapojení Čínské lidové banky).

3. Jakýkoli jiný výsledek voleb, který ovšem vyvolá pouze mírnou reakci ECB (a dalších). Středně pravděpodobný, pro trhy negativní scénář.

6 scénářů vývoje eura po řeckých volbách
6 scénářů vývoje eura po řeckých volbách

Luis Costa (Citibank): Pravděpodobnost Grexitu je 30 %, z voleb ale řešení řecké krize nevzejde
Luis Costa (Citibank): Pravděpodobnost Grexitu je 30 %, z voleb ale řešení řecké krize nevzejde

Minulý týden se podobně napjatě čekalo, jak při pondělním openu zapůsobí španělská připravovaná žádost o pomoc pro bankovní sektor. Pozitivní dopad trval jen několik hodin. O týden později by již mohl být zveřejněn výsledek auditu španělských bank. Čeká se, že budou potřebovat až 100 miliard eur nového kapitálu, které má Španělsko v podstatě zajištěné. Nepříjemným překvapením by byla jakákoli výrazně vyšší částka.

Dluhopisy Španělska v druhé polovině týdne poprvé v euro-éře nahlédly svými výnosy nad 7% hranici, v pátek se ovšem situace mírně uklidnila. To platilo i v případě italských dluhopisů, které se s těmi španělskými pohybují ruku v ruce. Itálie má sice oproti Španělsku výrazně lepší ekonomické fundamenty, při drahém financování se ovšem může rychle dostat pod enormní tlak.

K situaci v Evropě budou chtít své říct i představitelé G-7 a G-20, kteří se v pondělí a v úterý sejdou v Mexiku. Nečeká se žádné zásadní opatření, spíše by země mohly deklarovat svůj souhlas, respektive přání, aby zasáhly centrální banky a podpořily skomírající růst (v případě USA), nebo nastartovaly nějaký nový (Evropa).

O kondici ekonomik v Evropě mnohé napoví takzvaný FLASH index nákupních manažerů, konkrétně ze zpracovatelského průmyslu. Ten již několik měsíců hlásí zcela jednoznačné pokračování recese v Evropě. O náladě v německé ekonomice kromě toho vypoví své indexy nálady ZEW a Ifo.

 

Chcete se dozvědět, jakým směrem se budou vyvíjet kapitálové, měnové a komoditní trhy v druhé polovině roku 2012? Tuto možnost máte 21. června 2012 na Investičním fóru v aule VŠFS v Praze, kde vám v rámci dvou moderovaných diskusních bloků a několika samostatných přednášek přední ekonomové a investiční odborníci poukáží na ty nejlepší investice pro zbytek roku.

Pražská burza

 

18/6 PX a CECE - nové báze indexů

24/6 ČEZ - výroční valná hromada

Pražská burza v druhé polovině týdne v souladu s evropskými trhy "zabrala", ale nestačilo to na víc než k návratu na hodnoty z konce předchozího týdne (PX -0,06 %).

Nejvíce rostoucí akcií byla KIT digital (+35,54 %), když firma oznámila změny v akcionářské struktuře a výraznější snahu nových akcionářů o zapojení se do rozhodování o hospodaření společnosti. Nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne bylo ORCO (-4,89 %), což byla jen korekce zisků z předchozích týdnů.

Z domácích zpráv zaujaly informace o NWR (za týden +1,96 %), která dle polského tisku hledá partnera pro svůj projekt Dębieńsko. Firma již dříve oznámila, že přehodnotí parametry projektu a letos do něj investuje pouze 5 místo původně uvažovaných 50 milionů eur.

Společnost CME (-0,97 %) oznámila výsledek tendru na svůj dluh, kde dojde k vykoupení dluhopisů splatných v roce 2013 za 109 milionů USD a v roce 2014 za 71 milionů, zatímco dluhopisy splatné v roce 2016 vykupovat nebude. CME tak na snížení zadlužení bude potřebovat celkem 180 milionů USD, z nichž 86 milionů již získala emisí akcií. "K získání zbývajících 94 milionů CME neprovede veřejnou emisi akcií. Náš aktuálně nejvíce preferovaný scénář je navýšení kapitálu pouze do rukou Time Warner za obdobnou cenu jako při posledním navýšení, tedy za 7,5 USD za akcii," napsal v týdenním komentáři k dění na trzích hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Od nového týdne se budou české akcie obchodovat v rámci indexů PX i středoevropského CECE s novým zastoupením (novými vahami). Patria Finance podle vlastních výpočtů předpokládá zastoupení českých titulů v CECE následovně:

Nová báze středoevropského indexu CECE od 18. června 2012

Tón obchodování ovšem podobně jako jinde v Evropě určí výsledky řeckých parlamentních voleb. Dluhová krize v eurozóně vrcholí, sledované jsou proto především bankovní tituly, které mají i přes odpisy celkem zajímavou expozici ve španělských a/nebo italských dluhopisech. Blížící se dividenda by měla dále podporovat akcie ČEZ.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.08.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (27.8.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.08.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (13.8.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
28.05.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (28.5.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.05.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (20.5.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
14.05.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (14.5.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688