Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  16.06.2012 15:46:12

Řecko: Před volbami dobrá nálada?


Ačkoli odpočítávání před řeckými volbami, které by měly rozhodnout o tom, zda eurozóna bude pokračovat ve stávajícím složení, začalo, trhy s rizikovými aktivy jakoby si z toho nic nedělaly.

Optimismus (akciových a komoditních) trhů je založen na dvou diskutabilních předpokladech. Zaprvé, podle neoficiálně publikovaných předvolebních odhadů to prý vypadá, že by většinu v parlamentu mohly získat "proevropské strany". Zadruhé, trhy se tak trochu řídí pravidlem "čím hůře, tím více" - počítají s tím, že klíčové centrální banky světa mají v záloze připravenou masivní koordinovanou akci na podporu ekonomiky.

Centrální banky jsou před řeckými volbami v pozoru: Poskytneme likviditu, slibují
Centrální banky jsou před řeckými volbami v pozoru: Poskytneme likviditu, slibují

Centrální banky vyspělých zemí jsou pro případ, že by výsledky nedělních řeckých parlamentních voleb vyvolaly v pondělí na trzích paniku, připraveny stabilizovat situaci svými "bezednými zásobami" peněz. Svou ochotu přispět k tomu potvrdila i britská centrální banka. Agentuře Reuters to ...

Obojí jistě může po neděli nastat, nicméně podivuhodné chování finančních trhů před riskantními řeckými volbami má i třetí rozměr.

Španělský průšvih nahrál Řecku

Záchrana španělských bank se totiž podepsala na chování řeckých politických stran očekávaným způsobem. Klíčoví tvůrci hospodářské politiky v EU správně rozhodli o tom, že záchranný balík pro španělské banky není vázán na další úsporná opatření. Tímto benevolentnějším přístupem ovšem eurozóna nahrála na smeč nejen radikální levicové opozici, ale vlastně celé politické scéně v Řecku.

Malá řecká násobilka: Týden do evropského armagedonu
Malá řecká násobilka: Týden do evropského armagedonu

Blížící se řecké volby mohou odstartovat krizi postlehmanovských parametrů. Na tom se shoduje řada expertů. Tím podtrhují jedinou jistotu v moři nejistoty, která dominuje na obou stranách barikády, tedy v Řecku i za jeho hranicemi. Investiční web vyzpovídal v londýnské ...

Předvolební rétoriku původně používanou jen radikální levicí, která je založena na premise, že je potřeba úsporná opatření ordinovaná Troikou (MMF, ECB a EK) odmítnout a že Němci blufují, když tvrdí, že mohou Řecko dostat mimo euro, nyní převzaly i umírněné strany v Aténách.

Původně schizofrenní situace pro řeckého voliče, který by na jedné straně rád zůstal v eurozóně, ale na straně druhé chce poslat Troiku k čertu, se tak z hlediska rozhodování značně zjednodušila. Ať vyhraje v neděli kdokoli, takzvané Memorandum (úsporný program ordinovaný MMF) je mrtvé. Řekům bude nutné opět ulevit (s jejich splátkovým kalendářem).

Je však otázkou, zda takto jednoduše vidí povolební situaci v Řecku i oficiální věřitelé v čele s Němci. Uvidíme po neděli, respektive v pondělí. (zdroj: ČSOB)

6 scénářů vývoje eura po řeckých volbách
6 scénářů vývoje eura po řeckých volbách

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688