TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.06.2012 00:15:05

Vládu čeká jednání o předdůchodech, minimální mzdě a odebírání mandátů zákonodárcům

PRAHA (MEDIAFAX) - Nečasův kabinet ve středu posoudí možnost zavedení odchodu do důchodu pět let před řádnou penzí a navíc bez finančního postihu. Ministři posoudí také návrh na zrušení snížených sazeb minimální mzdy nebo změnu ústavy, která by umožnila odebrat mandát pravomocně odsouzeným poslancům a senátorům.

Návrh na zavedení takzvaných předdůchodů počítá s tím, že zaměstnavatelé budou svým pracovníkům ukládat peníze v rámci systému doplňkového penzijního spoření. Zaváží se k tomu v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřních předpisech a odměnou jim bude roční daňová úleva až 30 tisíc korun na jednoho pracovníka. Dosud si firmy z daní mohly takto odepsat o šest tisíc méně.

Výplata předdůchodů bude moci začít nejdříve pět let před dosažením řádného důchodového věku. Pokud splátky dodrží tři zákonem stanovené podmínky, bude stát za tyto lidi platit zdravotní pojištění a nesníží jim ani, na rozdíl od předčasné penze, budoucí řádný důchod.

Splátky budou muset podle zákona každý měsíc dosahovat minimálně 30 procent průměrné mzdy a jejich výplata musí být sjednaná v neklesající výši. Výplata má podle novely probíhat každý měsíc bez možnosti přerušení nebo pozastavení. Skončit může nejdříve tři roky před dosažením věku, kdy bude mít příjemce nárok na starobní důchod.

Do systému doplňkového penzijního spoření si mohou přispívat i lidé sami. Pokud sem měsíčně uloží aspoň 300 korun, přidá jim stát dalších 90. Nad tuto hranici je státní příspěvek pak navyšován o dvacet korun za každou stokorunu. Limitem je tisícikorunová výše, při které se příspěvek od státu zastaví na 230 korunách.

Se zavedením možnosti předdůchodů počítá ministerstvo financí od 1. ledna příštího roku.

K začátku roku 2013 se vztahuje i další novinka projednávaná vládou. Podle ní nemají být malé pracovní zkušenosti, nízký věk ani invalidita důvodem pro nižší minimální mzdu než je 8000 korun měsíčně. Úprava má mít formu vládního nařízení.

Sazebník minimální mzdy a nejnižších úrovní zaručené mzdy do letošního roku počítal s možností vyplácet vybraným skupinám pracovníků menší částky. Například 90 procent mohli dostávat mladí lidé ve věku 18 až 21 procent, kteří jsou první půlrok ve své první práci. Mladiství mohli měsíčně dostávat jen 80 procent stanovené minimální částky.

Poživatelé invalidního důchodu pro invaliditu prvního nebo druhého stupně měli nárok jen na 75 procent základní částky, u invalidity třetího nebo čtvrtého stupně mohla být minimální nebo nejnižší zaručená mzda pouze poloviční.

Kabinet se bude zabývat také návrhem na změnu ústavy předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS). Počítá v něm se zánikem mandátu poslance nebo senátora, který by byl pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu.

Němcová reaguje na fakt, že se jí v poslaneckém týmu hromadí zákonodárci, kteří mají sami problémy se zákonem a zároveň se odmítají vzdát svých poslaneckých výhod.

"Jednalo-li by se o pravomocné odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, není dost dobře možné, aby poslanec nebo senátor svůj mandát dále vykonával. Takové odsouzení odráží zvýšenou závažnost jednání, kterého se poslanec nebo senátor dopustil," zdůvodnila svůj návrh Němcová. "Další trvání mandátu poslance nebo senátora lze proto v případě takového odsouzení považovat za neslučitelné s posláním a obsahem mandátu poslance nebo senátora," dodala.

Pokud by změna ústavy prošla legislativním procesem, čekala by následně úprava i jednací řády obou parlamentních komor. Novela by se ale vztahovala pouze na ty poslance a senátory, kteří by byli pravomocně odsouzeni k nepodmíněnému trestu až poté, co by začala účinkovat.

Vláda projedná i analýzu whistleblowingu z dílny vicepremiérky pro koj s korupcí Karolíny Peake (LIDEM). Kabinet čeká výběr jedné ze tří variant ochrany oznamovatelů a příslušného zákonného ukotvení.

Právní úprava s ukotvením předpokladů, podmínek a postupů se bude vztahovat buď na fyzické osoby, nebo jen na zaměstnance. U fyzických osob jedna z alternativ počítá s ochranou lidí, kteří oznámí protiprávní jednání, další možnost se omezuje pouze na jednání trestněprávní. Podobná je i poslední varianta s tím, že místo fyzických osob bere v potaz jen zaměstnance.

Ministři se budou znovu zabývat i pravidly převodu železničních drah v majetku státu na nové nabyvatele, debatu nad stejným tématem přerušili v březnu.

Podle rezortu Pavla Dobeše (LIDEM) má stát vypsat výběrová řízení na budoucí vlastníky nerentabilních tratí a zájemci by mohli získat dotaci na jejich provoz. Ve výběrovém řízení bude podle materiálu hlavním parametrem cena, kterou zájemci za dráhu nabídnou.

Kabinet bude mít na stole také výroční zprávu o stavu veřejných zakázek v České republice. Materiál upozorňuje, že značná část prostředků (40 procent) procházela v letech 20062011 mimo režim zákona o veřejných zakázkách, a to prostřednictvím výjimek a zakázek malého rozsahu.

Jan Kálal, Miroslav Kyncl, Jan Drahorád, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688