Okénko investora  |  12.06.2012 16:05:25

Je 200% zadlužení Japonska problém, když Řecko při 160 % krachuje?

 

Už delší dobu zaplňují hlavní titulky ekonomického zpravodajství negativní informace z Evropy. Jednou se mluví o bankovní krizi ve Španělsku, podruhé o budoucnosti eurozóny, popřípadě na sebe veškerou pozornost médií strhne, již téměř zkrachovalé, Řecko.

 

Zapomeňme na chvíli na Evropu a pojďme se podívat, co se děje na opačné straně zeměkoule, v zemi vycházejícího slunce,Japonsku.

 

Ratingová agentura Fitch minulý měsíc snížila hodnocení Japonska. Důvodem bylo narůstající zadlužení státu a neadekvátnost vládních opatření směřujících k řešení tohoto problému. Dále agentura vydala varování, že pokud parlament nepřijme dostatečné kroky ke zkrocení hroutící se dluhové koule, bude se rating země dále postupně zhoršovat. Dle Maastrichtských kritérií by poměr vládního dluhu k HDP neměl překročit hodnotu 60 %. Graf níže srovnává dluhovou situaci v Řecku a Japonsku.

 

 

Čísla vypovídají jasně. V roce 2011 byl poměr vládního dluhu k HDPJaponsku ve výši 211.7 %, přičemž v Řecku byl „jenom“ ve výši 165.3% . Jak je tedy možné, že neslyšíme žádné zprávy o ekonomické kriziJaponsku, když je země vycházejícího slunce tak moc zadlužená?

 

Důvod je prostý. Japonsko je prozatím schopné se financovat z vlastních zdrojů a není odkázané na pomoc zvenčí. Devadesát procent japonského závazku je drženo domácími subjekty (domácnosti, banky, centrální banka), které parkují své úspory ve vládních dluhopisech a nepožadují za to vysoký výnos. Ve svoji zemi přirozeně věří a nepovažuji ji za rizikovou.

 

Graf níže porovnává hrubé národní úspory Řecka a Japonska v poměru k HDP. Vidíme, že toto číslo je v případě Japonska výrazně vyšší, což je odpovědí na otázku, proč se ještě Japonsko nenachází ve finanční tísni jako mnohé evropské, i když méně zadlužené, země.  

 

 

Dokud bude třetí největší ekonomika světa, schopná získávat finanční prostředky od domácích střadatelů, budou se náklady financování vládního dluhu (výnosy ze státních dluhopisů) držet na nízkých úrovních. Do té doby nebude japonská zákonodárná a výkonná moc nucena přijímat opatření směřující ke snižování zadlužení země, které je nyní dvakrát větší než velikost celé japonské ekonomiky.

 

Největší hrozbou je pro tuto ostrovní zemi stárnoucí populace. Tento současný demografický fenomén se projevuje úbytkem mladší populace a jejím nahrazením populací starší. Pro každou ekonomiku je to obrovská zátěž na důchodový systém. Pro Japonsko tento jev ale navíc znamená úbytek úspor, protože prarodičovská věková generace má sklon spíše své úspory pomalu rozpouštět, než je kumulovat. Schopnost Japonska financovat se prostřednictvím vlastních zdrojů již nebude dlouho trvat. Jak se s tím pak Japonsko popere?

Michala Moravcová

Michala Moravcová

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze obor Finance. Působila ve společnosti WOOD & Company v Praze, kde pracovala jako trader na akciových trzích. Specializovala se zejména na trhy střední a východní Evropy. Momentálně pracuje jako analytička finančních trhů ve společnosti Bossa. Součástí její práce je analýza domácí i zahraniční makroekonomické situace a její vliv na finanční trhy, zejména na forex. Věnuje se ekonomickému vzdělávaní veřejnosti a publikaci ekonomických článků.

Logo BossaSpolečnost BOSSA je stabilním obchodníkem s cennými papíry, který se v evropském hospodářském prostoru pohybuje již 17 let. Za dobu své existence se dočkala mnohých ocenění. Např. časopisem Forbes byla několikrát označena za brokera roku a to zejména na svém domácím - polském trhu. Od roku 2012 vstupuje také na trh český, kde může své klienty oslovit obchodní platformou Metatrader 4 pro PC i mobilní zařízení, kamennou pobočkou v centru Prahy, technickou podporou i zpravodajstvím v českém jazyce, stejně tak strukturovaným systémem bezplatného vzdělávání, které zajišťuje tým zkušených odborníků i mnohaletých traderů.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688